Skok na osrednjo vsebino

Župan občine Jesenice

  • Uradne ure župana za razgovor z občani

    Za termin pri županu je potrebna predhodna najava in uskladitev v tajništvu Kabineta župana na tel. št. (04) 5869 231 oz. preko e-pošte Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

    Pišem županu

    Prek obrazca se lahko s svojimi vprašanji, pohvalami ali pritožbami obrnete neposredno na župana, župan pa bo na vse prejete objave s konkretno vsebino odgovoril v najkrajšem možnem času. Pri tem vabimo k spoštljivi komunikaciji, saj objave, ki bodo vsebovale žaljivo, sovražno ali na drug način neprimerno vsebino, ne bodo obravnavane. Z izbiro načina objave se lahko odločite, ali se vaš dopis in odgovor objavita javno na spletni strani ali pa se odgovor pošlje le na vaš kontakt.

Izstop Gibanja Svoboda (GS) iz koalicije v občinskem svetu Občine Jesenice me kot župana ni presenetil; niti nisem bil začuden, ko je razrešitev zahtevala podžupanja Sabina Mulalić (GS). Koalicijska partnerica GS je že oktobra 2023 vložila amandma na predlog proračuna Občine Jesenice, kljub temu da je bila pred obravnavo proračuna usklajena z usmeritvami občine.

Trg povezovanja ali trg razdvajanja

Sodobni trendi urbanističnega načrtovanja narekujejo ureditev mest z urejenimi in varnimi središči za druženje in kakovostno preživljanje prostega časa vseh občanov in obiskovalcev. Občina Jesenice sodi med mesta, ki na žalost nimajo urejenega mestnega jedra, kot jih poznajo v drugih mestih. Glavni razlog za to je, da Jesenice ležijo v ozki dolini, kjer je primanjkovalo prostora za umestitev vsaj enega osrednjega širšega javnega prostora.

Županov govor na osrednji proslavi praznika občine Jesenice

Župan Peter Bohinec se je v nagovoru sprehodil skozi občinske projekte in dosežke ter napovedal smer razvoja Jesenic v prihodnosti. Zavzema se za strategijo, da se bodo Jesenice še naprej razvijale v sodobno, odprto mesto. Ponosen je, da je brezposelnost v občini na nizki ravni – v zadnjem letu se je znižala pod 3 %. Občina beleži porast prebivalcev, registriranih je 1300 podjetij, gospodarski kazalniki pa kažejo dobro gospodarsko sliko, je povzel.

Konec meseca januarja smo izvedli 10. redno sejo občinskega sveta, na kateri so svetnice in svetniki med drugim obravnavali tudi Poslovni načrt dela javnega komunalnega podjetja Jeko, d. o. o., za leto 2024. Pred začetkom seje sem svetnike in svetnice seznanil z vsemi aktivnostmi, ki so bile izvedene za sanacijo defektov, ki so nastali na transportnem vodu Peričnik in Završnica. Po predstavitvi pa je bil izglasovan tudi sklep, da bosta JEKO, d. o. o., kot upravljavec javne infrastrukture vodovodnega omrežja in oddelek Komunalne direkcije Občine Jesenice do naslednje seje občinskega sveta, ki bo 27. marca, pripravila skupno predstavitev vodovodnega omrežja v občini Jesenice. Ta bo vsebovala povzetek aktivnosti in vseh vlaganj od leta 2012 do leta 2023, aktualne investicije s terminskim planom njihove izvedbe in načrte aktivnosti, ki jih bo treba izvesti v prihodnje.

V začetku leta nas je v noči s 5. na 6. januarja presenetila poškodba vodovodnega omrežja. Polomila se je cev na distribucijskem vodovodu Peričnik, in sicer ob platoju Karavanke, med servisno cesto, ki poteka do poslovnega objekta Darsa, in priključkom na avtocesto. Jeseniško javno komunalno podjetje Jeko je s sistemom obveščanja preko javnih občil in SMS-sporočil začel tudi obveščati javnost in prizadete občanke in občane. Aktiviral je svojo gradbeno enoto, ki je začela aktivnosti odprave poškodbe.

Kdor poje, v srcu ne misli slabo, pravijo. Mogoče pa je ravno petje recept za dolgo življenje. Živi dokaz tega je naša občanka Alba Koselj, ki je v Domu upokojencev dr. Franceta Bergelja dopolnila častitljivih sto let. Gospa Alba še vedno rada poje v domskem pevskem zboru Večerna zarja, zato ji želim še obilo veselih in lepih dni v krogu pevskih in drugih prijateljev. Koseljeva sicer prihaja iz vasice Slavče v Goriških brdih, in ko se je izšolala za medicinsko sestro, je bila do upokojitve zaposlena v Splošni bolnišnici Jesenice.  

Začel se je praznični december. Prvi dobri mož, Miklavž, je že obiskal in obdaroval pridne jeseniške otroke. Z nastopom čarodeja in prižigom lučk je naše mesto zasijalo v praznični podobi – in to je bil samo uvod v dogodke in prireditve, ki smo jih pripravili za veseli december. Z novoletnimi lučkami smo v mestu okrasili kar nekaj novih lokacij in prvič so te zasijale tudi na cerkvi na Koroški Beli, kjer bo v eni od naslednjih sobot potekal adventni sejem, in po nekaj letih tudi na Plavžu. Tudi letos bo decembrski program pester in upam, da bo ob na novo postavljeni božični jelki združeval mlado in staro na našem osrednjem Trgu Toneta Čufarja.

Na Trgu Toneta Čufarja je na novo postavljen prikazovalnik naznanil začetek že 36. festivala ljubiteljskih gledališč Čufarjevi dnevi. Festival je dobil tudi novo grafično podobo, ki bo pripomogla k dodatni promociji in še večji prepoznavnosti tega izjemnega kulturnega dogajanja na Jesenicah. V čast festivalu, Čufarjevim dnevom, ki so že desetletja pomemben del slovenskega kulturnega in gledališkega prostora, smo ponosno razobesili tudi priložnostno zastavo. Ta bo na trgu visela vse do konca festivala, ki bo ves teden polnil odrske deske in dvorano našega gledališča.

Arhiv župan Blaž Račič

Arhivski prispevki

Arhiv prispevkov ...