Skok na osrednjo vsebino

Novice

apr  2015 15

Srebrna priznanja za učence jeseniških šol na 29. festivalu Turizmu pomaga lastna glava

Turizmu pomaga lastna glava Turizmu pomaga lastna glava Občina Jesenice

Turistična zveza Slovenije vsako leto organizira festival Turizmu pomaga lastna glava, pretekli teden se je tako odvil že 29. zaporedoma. Festival je namenjen učencem iz osnovnih šol, ki se preko leta ukvarjajo s snovanjem turistične ideje in produkta na določeno temo, ki jo izbere organizator. Na koncu pa se vse šole s svojimi idejami predstavijo na turistični tržnici. Tema letošnjega leta je bila Zgodbe turizma. Na to temo so učenci pripravili seminarske oz. turistične naloge, v katerih so opisali svoje ideje za razvoj turizma v domačem kraju.

V letošnjem letu so na omenjenem festivalu Turizmu pomaga lastna glava pod vodstvom mentorice ga. Hermine Biščević iz Razvojne agencije Zgornje Gorenjske sodelovale vse tri osnovne šole iz občine Jesenice in sicer OŠ Koroška Bela, OŠ Prežihovega Voranca in OŠ Toneta Čufarja Jesenice. Izvedbo projekta je omogočila in financirala Občina Jesenice.

Učenke OŠ Toneta Čufarja Jesenice so si letos izbrale naslov seminarske naloge »Poiščimo jamskega škratka Bregmandeljca«. Na dvodnevnem izletu se bodo turisti družili z škratkom Bergmandeljcem, raziskovali naravno in kulturno dediščino Jesenic ter pokukali v njegov domek Korelnov rov. Učenci OŠ Prežihovega Voranca so si letos zadali naslov seminarske naloge »Čudežne ognjene krogle«. Za obiskovalce so oblikovali program dvodnevnega tabora, ki vsebuje niz aktivnosti, katerih rdeča nit je jeseniški meteorit. Učenci OŠ Koroška Bela so pripravili dvodnevni izlet  »V objemu skrivnostnih ključavnic«. Namen predlaganega turističnega produkta je predstaviti, da bi lahko bila že ustaljena tradicionalna prireditev »Miss narcis« obogatena z dodatno turistično ponudbo, ki bi gostom nudila podaljšanje izleta, nočitev in ogled narcisnih poljan ne samo v Planini pod Golico ampak tudi v Javorniškem Rovtu.

Poleg izdelane turistične naloge so učenci svoje delo tudi zagovarjali na Turistični tržnici, ki je bila organizirana v torek, 7. aprila 2015 v Mercator centru Primskovo v Kranju. Vsaki skupini je bila na voljo manjša turistična stojnica, ki so jo učenci po lastnih željah opremili v skladu s tematiko seminarske naloge. Najtežja naloga učencev je bila obiskovalce Mercator centra pripraviti do tega, da si pridejo ogledat njihovo stojnico ter jim nato še predstaviti svojo idejo. Med obiskovalci stojnic je bila tudi 5-članska komisija, ki je nastope učencev ter njihovo turistično nalogo ocenjevala.

Celoletni trud učencev je bil na koncu nagrajen s srebrnimi priznanji, kar je seveda najbolj razveselilo učence, saj so na ta način dobili potrditev za svoje razmišljanje na turističnem področju. Iskrene čestitke še enkrat jeseniškim osnovnošolcem za dobro opravljen nastop na Turistični tržnici Kranj.

Članek pripravila:
Hermina Biščević
Razvojna agencija Zgornje Gorenjske
Mentorica turističnega krožka na OŠ Koroška Bela, OŠ Prežihovega Voranca in OŠ Toneta Čufarja Jesenice

Prebrano 1600 krat

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave