Novice

maj 2015 02

Predsednica sindikata Skei poudarila moč množic

Foto: Andraž Sodja Foto: Andraž Sodja

Prvomajskega srečanja na Pristavi v Javorniškem Rovtu, se je zaradi slabega vremena udeležilo manj ljudi kot običajno. Zbrane sta nagovorila župan Tomaž Tom Mencinger in predsednica sindikata Skei Lidija Jerkič.

Na Jesenicah se je tradicionalnega prvomajskega srečanja na Pristavi v Javorniškem Rovtu kljub slabšemu vremenu udeležilo okoli 500 ljudi. Letošnja slavnostna govornica. predsednica sindikata kovinske in elektroindustrije SKEI Lidija Jerkič, je v nagovoru spomnila na tragične dogodke pred več kot 130 leti v Chicagu, zaradi katerih je prvi maj tudi postal praznik dela. "V zadnjih dneh smo večkrat slišali vprašanja, če je prvi maj še praznik, ali je prvi maj še praznik, ki se praznuje in ali imajo delavci razlog za praznovanje, ter ali smo sindikati storili dovolj za pravice delavcev. Da, prvi maj je še vedno praznik in bo skupaj z drugim majem ostal praznik, kljub težnjam po ukinitvi. Delavci so pred 130 leti z uporom zahtevali svoje pravice, osemurni delavnik in pravično plačilo. Včasih se mi zdi da se vračamo nazaj saj osemurni delavnik ni več osemurni delavnik, prevečkrat popuščamo pri pravicah in smo zadovoljni da plače sploh dobivamo." Kot je še dodala Jerkičeva, ni cilj napredka družbe da je kvaliteta življenja vedno slabše, da je delo še vedno vrednota in da ni kapital tisti, ki ima prednost, temveč mora biti delo pošteno in pravično plačano.
Ob tem je pozvala tiste, ki niso člani sindikatov naj se včlanijo, tiste ki so člani pa naj bodo aktivni. saj sindikat niso posamezniki ampak množice, množice pa spreminjajo svet.
Zbrane je pozdravil tudi župan Tomaž Tom Mencinger, ki je poudaril pomen prvomajskega srečanja v težkih časih za delavce, ter jim zaželel lep praznik dela. Spomnil se je tudi težkih časov, ki so jih preživljali jeseniški delavci po propadu Železarne Jesenice, ki je v najboljših časih zaposlovala več kot 7000 ljudi, naslednik SIJ Acroni pa dandanes zaposluje okoli 1300 delavcev. Kot je poudaril Mencinger, pa so ta delovna mesta še kako pomembna.

Prebrano 1210 krat Nazadnje urejano na ponedeljek, 04 maj 2015 11:32

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave