Skok na osrednjo vsebino

Novice

maj 2015 10

V Javorniškem Rovtu uspešno ogrevanje pred prireditvijo Miss narcis

V petek in soboto so AS-mediji, Andraž Sodja s.p. v sodelovanju s Turističnim društvom Golica, Občino Jesenice in najemnikoma doma Pristava v Javorniškem Rovtu Jožetom in Dragico Repe na Pristavi pripravili ogrevanje pred prihajajočim praznikom Miss narcis, ki se bo prihodnji konec tedna odvijal v Planini pod Golico.

 V petek zvečer je pred domom Pristava v Javorniškem Rovtu, pred sicer maloštevilnimi obiskovalci, na brezplačnem koncertu nastopila akustična zasedba The Poušters. Na dobri dve uri dolgem koncertu pred 368 let staro slikovito stavbo rudarskih nadzornikov – kasnejšo Zoisovo Pristavo – in pod več stoletnima lipama obiskovalcev niso pustili hladnih, nekaj se jih je celo zavrtelo.

V soboto dopoldne pa se je pred domom Pristava odvijala slovesnost ob vrnitvi statusa planinske koče domu Pristava. Slovesnosti so se med drugim udeležili jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger, načelnik komisije za gospodarstvo pri Planinski zvezi Slovenije Janko Rabič, ter najemnik doma Pristava Jože Repe. Kot je poudaril župan Tomaž Tom Mencinger, je zelo vesel, da se na Pristavo, ki je bila v preteklosti priljubljen družabni prostor Jeseničanov, spet vrača življenje po dolgoletnih težavah: »Vendar ne smemo gledati v preteklost, temveč v prihodnost, za katero menim, da bo svetla.« Načelnik komisije za gospodarstvo pri Planinski zvezi Slovenije Janko Rabič je poudaril dejstvo, da dom Pristava nikoli ni izgubil statusa planinske koče, temveč po požaru leta 2005 in obnovi ni izpolnjeval vseh zahtev, tako ni imel vpisne knjige, žiga ... »Sedaj je vse urejeno, s čimer smo na Planinski zvezi izjemno zadovoljni. Dom Pristava namreč nudi izjemno izhodišče za lepe planinske poti proti Planini pod Golico, Golici, Vajnežu, Valvasorjevemu domu pod Stolom in drugim vrhovom v Karavankah. S temi dogodki, ki so se odvijali v minulih dneh, pa se postavljajo tudi temelji za razvoj turizma in povezavo le–tega s planinstvom, kar na Planinski zvezi pozdravljamo in podpiramo.«

Kot je zaključil še Jože Repe, se bodo še naprej trudili, da se bodo vsi obiskovalci na Pristavi počutili dobrodošle: »Velikokrat me ljudje sprašujejo, če v hiši straši. Zaenkrat duha Karla Zoisa še nisem srečal, če pa ga bom, imam zanj veliko vprašanj, saj menim, da bi vedel povedati marsikaj zanimivega.« Po slovesnosti so se udeleženci odpravili tudi na voden ogled Zoisovega parka na Pristavi, ki je eden najstarejših botaničnih vrtov v Sloveniji.

 

Z omenjenimi dogodki se je končal prvi kulturno–zabavni konec tedna med narcisami na pobočju Karavank, ki bo vrhunec dosegel prihajajoči konec tedna s prireditvami v Planini pod Golico. V soboto si tako lahko v prostorih krajevne skupnosti ob 19. uri ogledate Gledališko predstavo KD Brezje "En naš lahek komad ali Vsakemu svoje." V soboto se bo odvijalo drugo srečanje harmonikarjev Golica na Golici z odhodom ob 9. uri, osrednji dogodek praznika narcis z izborom miss narcis pa se prične ob 13. uri v prireditvenem šotoru v Planini pod Golico. Preko dneva se bo vrstil zabavni program z bogatim srečelovom, za zabavo in ples bo poskrbel ansambel Donačka. Tudi letos pa bo organiziran celodnevni brezplačni avtobusni prevoz na relaciji Jesenice - Planina pod Golico - Jesenice.

Prebrano 1687 krat Nazadnje urejano na nedelja, 10 maj 2015 16:33

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave