Skok na osrednjo vsebino

Novice

nov  2015 05

Centralna čistilna naprava Jesenice in kanalizacija Podmežakla uradno predani svojemu namenu

Centralna čistilna naprava Jesenice in kanalizacija Podmežakla uradno predani svojemu namenu foto: Foto Vidmar

Ob zaključku projekta Odvajanje in čiščenje odpadnih voda v porečju Zgornje Save in na območju Kranjskega in Sorškega polja – I. sklop (na kratko projekt GORKI) je Občina Jesenice včeraj tudi uradno odprla Centralno čistilno napravo Jesenice in kanalizacijo Podmežakla.

Projekt GORKI je sicer projekt štirih občin – Jesenice, Bohinj, Radovljica in Radovljica – zato so župani vseh štirih občin včeraj na skupni novinarsko konferenci na kratko predstavili rezultate projekta in poudarili, da gre za izjemno pomemben skupen okoljski projekt, kar nedvomno dokazuje to, da se učinki novih čistilnih naprav in kanalizacijskega omrežja že odražajo na čistoči reke Save in Bohinjskega jezera, malo manj vidni, čeprav nič manj pomembni pa so boljše varovanje tal in podtalnice ter naravnega okolja nasploh.

Po novinarski konferenci je sledila otvoritev Centralne čistilne naprave Jesenice in kanalizacije Podmežakla, ki sta se je med drugim udeležili tudi poslanka Državnega zbora Maruša Škopac in državna sekretarka na Ministrstvu za okolje in prostor mag. Tanja Bogataj. V programu so sodelovali Pihalni orkester Jesenice – Kranjska Gora in učenci Glasbene šole Jesenice, program pa je povezovala Branka Smole.

O projektu GORKI

Celoten projekt Odvajanje in čiščenje odpadnih voda v porečju Zgornje Save in na območju Kranjskega in Sorškega polja – I. sklop je sicer obsegal štiri podprojekte – v občinah Radovljica in Žirovnica sta bili zgrajeni kanalizaciji, v občini Bohinj so poleg kanalizacije na novo zgradili čistilno napravo, na Jesenicah pa smo rekonstruirali in nadgradili Centralno čistilno napravo Jesenice in izgradili kanalizacijo na območju Podmežakle.

Skupna vrednost upravičenega dela celotnega projekta v skladu s sklenjenimi sofinancerskimi pogodbami znaša 15.296.256,22 € brez DDV (znesek se lahko še spremeni, če bo glede na opravljena dela na terenu priznano dodatno sofinanciranje s strani Republike Slovenije) in ga financirajo:

  • sodelujoče občine (Občina Radovljica, Občina Bohinj, Občina Jesenice, Občina Žirovnica) v višini 2.447.352,02 € brez DDV. Od tega bo Občina Radovljica prispevala 114.380,27 €, Občina Bohinj 415.128,11 €, Občina Jesenice 1.745.913,30 € in občina Žirovnica 171.930,34 € brez DDV.
  • Kohezijski sklad EU v višini 10.921.565,55 € brez DDV in
  • Ministrstvo RS za kmetijstvo in okolje v višini 1.927.338,65 € brez DDV.

 

Ob začetku izvajanja del na centralni čistilni napravi Jesenice na Slovenskem Javorniku so izvajalci naleteli na visok nivo podtalnice ter žlindro v obstoječih nasipih. Vse nastale težave so povzročile časovni zamik pri izvajanju del na centralni čistilni napravi, ob podaljšanju roka izvedbe pa so bila vsa dela zaključena ob koncu poletja 2015. Septembra 2015 je bil izveden tehnični pregled s strani Ministrstva za okolje in prostor. V okviru projekta je bila tako rekonstruirana in nadgrajena Centralna čistilna naprava Jesenice, ki vključuje novogradnjo biološke stopnje, obnovo grabelj in prilagoditev peskolova. Centralna čistilna naprava zagotavlja čiščenje odpadne vode za večino območja občine Jesenice in tudi za del občine Kranjske Gore. Drugi del projekta je obsegal izgradnjo skoraj 6 kilometrov kanalizacijskega omrežja, ki poteka skozi naselje Podmežakla vse do čistilne naprave. Gradnja kanalizacije Podmežakla je bila zaključena v začetku leta 2015. Skupna vrednost obeh investicij znaša več kot 8,5 milijona evrov.

Projekt OB GORKI

Istočasno s projektom GORKI pa je potekal še projekt OB GORKI, ki ga je Občina Jesenice v celoti financirala s svojega proračuna. Ta je obsegal izgradnjo kanalizacijskega omrežja za odvajanje padavinske odpadne vode, obnovo vodovodnega omrežja in javne razsvetljave, hkrati pa smo, kjer je bilo to možno, uredili tudi pločnike. Vrednost projekta OB GORKI je znašala skoraj dva milijona evrov.

 

Pomembni projekti:

 

 

 

Prebrano 4923 krat Nazadnje urejano na sreda, 23 marec 2016 22:01

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave