Skok na osrednjo vsebino

Novice

apr  2016 07

Varuhinja človekovih pravic poslovala na Jesenicah

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je s sodelavci v sredo, 4. aprila, poslovala na Jesenicah. Pogovarjala se je s pobudniki oziroma pobudnicami, se srečala z županom Tomažem Tomom Mencingerjem in direktorico občinske uprave mag. Valentino Gorišek ter ugotovitve poslovanja predstavila na krajši novinarski konferenci.

Varuhinja je povedala, da se je na razgovor na Jesenicah prijavilo 20 oseb, ki so varuhinjo in njene sodelavce seznanili z različnimi žalostnimi zgodbami v zvezi z izrabo alkohola, z nasiljem in z deložacijami, govora pa je bilo tudi o splošnih socialnih vprašanjih, ki ne zahtevajo posredovanje Varuha. Povedala je tudi, da v zvezi z delom občine niso dobili nobene pobude ali pritožbe in hkrati omenila, da je vzpodbudno, da je stopnja brezposelnosti v občini Jesenice nižja od slovenskega povprečja, hkrati pa Občina veliko proračunskega denarja namenja denarni socialni pomoči, ki vsaj malo razbremeni prosilce oziroma občane, ki se znajdejo v stiski. V pogovoru z županom je varuhinja izpostavila tudi problem, s katerim jo je seznanila ena od prijavljenih oseb, in sicer nedelovanje oziroma neučinkovitost inšpekcijskih služb v zvezi z nedovoljeno predelavo izrabljenih vozil. Z županom Tomažem Tomom Mencingerjem, ki je dotični primer poznal, sta se strinjala, da gre res za pereč problem, na katerega tudi lokalna skupnost različne instance – celo Vlado – opozarja že dlje časa. Varuhinja se je seznanila z dosedanjimi napori lokalne skupnosti pri razrešitvi tega problema, hkrati pa jih – predvsem zato, ker se ne zadevajo neposredno pristojnosti lokalne skupnosti – pohvalila. Novinarsko konferenco je sklenila z ugotovitvijo, da ljudje, s katerimi se srečuje, največkrat predolgo čakajo na razrešitev svojega problema in se ne zavedajo njegove razsežnosti, dokler ni prepozno. Po njenem mnenju potrebujemo več ljudi, ki bi pomagali pomoči potrebnim ljudem, ki za pomoč ne znajo zaprositi, ne poznajo postopkov oziroma ne vedo, na koga se morajo obrniti.

Varuh človekovih pravic Republike Slovenije se s poslovanjem zunaj sedeža skuša približati tistim, ki ga potrebujejo. Enkrat na mesec varuhinja s sodelavci obišče določen predel Slovenije in se pogovori z vsemi, ki ocenjujejo, da so jim kršene pravice in jim lahko Varuha pomaga. Današnje poslovanje varuhinje človekovih pravic Vlaste Nussdorfer na Jesenicah je bilo četrto letos izven sedeža v Ljubljani in drugo v občini Jesenice, odkar je leta 2013 prevzela to delo (prvič je na Jesenicah poslovala leta 2013).

Prebrano 2058 krat Nazadnje urejano na četrtek, 07 april 2016 15:30

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave