Skok na osrednjo vsebino

Novice

jan  2018 12

Koncesionar obljublja, da naj bi bil smrad iz deponije odpravljen v roku dveh ali treh mesecev

Župan občine Jesenice Tomaž Tom Mencinger se je odzval na pritožbe občanov glede povečanega pojava smradu iz deponije Mala Mežakla in sklical sestanek z odgovornimi. Koncesionar priznava, da so vzrok smradu najverjetneje nakopičeni odpadki v CERO Mala Mežakla, a obljublja, da smradu v dveh do treh mesecih ne bo več.

Občina Jesenice je bila zadnji teden decembra s strani občanov obveščena o povečanem pojavu smradu, ki naj bi se širil iz Centra za ravnanje z odpadki Mala Mežakla nad Jesenicami. Župan Tomaž Tom Mencinger je zato v preteklih dneh sklical sestanek na sami deponiji s predstavniki koncesionarja, podjetja Ekogor. Tega so se poleg župana udeležili direktor podjetja Ekogor, Ivan Hrženjak, direktor podjetja Publicus (ki je lastnik družbe Ekogor) Slavko Hrženjak, direktor javnega komunalnega podjetja JEKO Uroš Bučar in krajanka Nevenka Rajhman s Spodnjega Plavža. Občina stanje na deponiji sicer stalno spremlja, v zadnjem tednu decembra pa naj bi bil po informacijah nekaterih občanov pojav smradu pogostejši oziroma izrazitejši, zato se je za rešitev problema župan zavzel še intenzivneje. Poleg svojih dnevnih obhodov območij, ki naj bi bila po informacijah občanov najbolj prizadeta, se je želel župan Mencinger tudi na sami deponiji seznaniti s trenutno situacijo in je od koncesionarja želel pojasnila, zakaj v zadnjem času prihaja do povečanega pojava smradu, ki so ga zaznali občani. Ivan Hrženjak je prisotnim razložil, da do smradu trenutno prihaja zaradi dveh težav na lokaciji. Prva je kopičenje lahke frakcije, s čimer imajo težave vsi centri za ravnanje odpadkov po Sloveniji, saj je nimajo kam odpeljati. Povedal je, da »lastnik Ekogorja, podjetje Publicus išče rešitve, sam razvija potrebno tehnologijo in tudi v tujini išče rešitve za izvoz te lahko frakcije, zato bi to nakopičeno lahko frakcijo počistili v roku dveh do treh mesecev.« Druga težava, ki po njegovem mnenju predstavlja vir smradu, pa je težka frakcija. Ta se nepokrita kopiči na prostem, ob objektu sortirnice. Do tega je prišlo v zadnjem tednu decembra zaradi dvotedenskega zamika odlaganja na odlagališču, ker naj bi to imelo zapolnjene letne kvote. To težavo naj bi po njegovem zagotovilu sanirali do konca januarja, s tem pa tudi rešili večji del pojava smradu. »Ko rešimo problem težke frakcije, ki se je nabrala okrog novega leta, lahko frakcijo pa odvozimo na druge lokacije, bomo prišli do nultega stanja, ko emisij smradu ne bi smelo biti več oziroma bodo te res zanemarljive«, je zagotovil.

Na Občini pričakujemo, da bo koncesionar svojo obljubo izpolnil, župan pa je napovedal, da bo po preteku danega roka zopet sklical sestanek na deponiji in od koncesionarja zahteval poročilo o trenutnem stanju in opravljenem delu.

Prebrano 3164 krat Nazadnje urejano na petek, 12 januar 2018 09:29

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave