Skok na osrednjo vsebino

Novice

apr  2018 19

Blani in Občina hočejo odgovore države

Blani in Občina hočejo odgovore države Foto: Andraž Sodja

Na Koroški Beli so se na pobudo civilne iniciative za plazove nad Koroško Belo v ponedeljek zbrali krajani Koroške Bele, ki jih je zmotila ignoranca države do grožnje, ki jim preti s Karavank. Zbora so se udeležili tudi predstavniki Občine Jesenice, na čelu z županom Tomažem Tomom Mencingerjem in podžupanom Miho Reboljem, ki prav tako s strani države ne dobijo želenih in zahtevanih informacij.

Krajani Koroške Bele, ki že nekaj časa izražajo zaskrbljenost zaradi grozečih zemeljskih plazov s Karavank, ki bi v primeru močnega deževja ali potresa lahko ogrozili njihov kraj, so zaradi ignorance države minuli ponedeljek pripravili zbor krajanov. Kot so izpostavili predstavniki iniciative, jih moti ignoranca države, ki jim kljub zaskrbljujočim ugotovitvam nedavno izdelane geološke raziskave, ugotovitev ali predvidenih ukrepov sploh ni predstavila, temveč so bili o delnih izsledkih raziskav obveščeni iz medijev. Občutek imajo, da jih ministrstvo za okolje in prostor ignorira, saj dobivajo pavšalne odgovore, da bodo z raziskavo seznanjeni, ko bo pripravljeno končno poročilo. Ker pa se je po poročanju medijev, ki so delne izsledke dobili, izkazalo, da so ugotovitve raziskave alarmantne, so krajani pričakovali, da bi jim predstavniki ministrstva predstavili rezultate in da bi se z njimi pogovorili tudi o možnih ukrepih ter njihovi izvedbi. Kot je dejal predstavnik iniciative Andrej Palovšnik, se zavedajo, da država sredstev za sanacijo nima, a dodaja, da bi že nekateri ukrepi pomirili krajane. Kot je še dodal Robert Sušanj, jih boli ignoranca:

"Dejstvo je, da plaz drsi proti dolini, česar pa nam nihče niti ne pove," Robert Sušanj

je še dejal Sušanj in navedel nekatere ugotovitve raziskav, ki so bili posredovani medijem, uradno pa ne iniciativa, ne Občina Jesenice s strani ministrstva nista prejeli poročila, ravno tako se nihče z ministrstva za okolje in prostor ni udeležil zbora krajanov.

Kot je pojasnil župan Tomaž Tom Mencinger, poročilo kljub vrsti dopisov in urgenc še vedno pričakujejo:

"Še vedno pričakujemo uradno poročilo okoljskega ministrstva. Šele na podlagi poročila bi potem lahko naredili vrstni red ukrepov. Najprej pa moramo priti do teh podatkov, potem se bomo odločili, kako naprej. Tudi nas moti, da s strani ministrstva nismo dobili informacij, kljub urgentnim posredovanjem. Nekaj ukrepov je bilo sicer tudi z naše strani po preliminarnih ugotovitvah že izvedenih, na primer vzdrževalna dela na pregradah, pregled struge potoka Bela, kjer so bili ugotovljeni tudi nedovoljeni gradbeni posegi, in drugo."

župan Tomaž Tom Mencinger

Po besedah podžupana Mihe Rebolja je bilo dosedanje sodelovanje vseh deležnikov skozi projekt RECALL sicer zgledno in predstavljeno kot primer dobre prakse:

"Potrebno je na eni strani čestitati ministrstvu, da so se našla sredstva za nujno potrebne geološke raziskave, nerazumljivo pa je to pomanjkanje komunikacije oziroma posredovanje podatkov medijem, ki bi te podatke lahko napačno interpretirali, zato smo si želeli, da bi bilo poročilo pripravljeno in predstavljeno s strani strokovnjakov tako predstavnikom lokalne skupnosti kot tudi krajanom Koroške Bele."

podžupan Miha Rebolj

Po informacijah, posredovanih medijem, so geologi v največjem plazu Urbas v zaledju Koroške Bele odkrili aktivno premikanje 900 tisoč kubičnih metrov materiala, kar bi ob neprimernih vremenskih razmerah, torej močnem, dolgotrajnem deževju, taljenju snega in večjem premiku plazu oziroma močnejšem potresu, lahko povzročilo sprožitev večjega plazu, ki bi ogrozil Koroško Belo. Zgodovinsko so bili takšni premiki že zabeleženi, saj je vas leta 1789 že prizadel hujši zemeljski plaz, ki je zasul okoli 40 domačij, premaknilo pa naj bi se okoli 140 tisoč kubičnih metrov materiala.

Za preprečitev plazenja so sicer že predhodno predvideli vrsto ukrepov, regulacijo struge, gradnjo zadrževalnih objektov, redno vzdrževanje pregrad in spremljanje premikov, ukrepi pa  še niso finančno ovrednoteni, saj so vezani na geološko poročilo, ki še vedno ni bilo predstavljeno – kljub obljubi ministrstva, da bi se to moralo zgoditi že na začetku letošnjega leta. Krajani so zaradi pomanjkanja komunikacije upravičeno jezni in zahtevajo odgovore in sprejetje ukrepov za zavarovanje njihove varnosti, tako so omenili tudi možnost vzpostavitve alarmnega sistema, kot bistveno pa zahtevajo odgovore s strani ministrstva za okolje in čimprejšnjo predstavitev poročila s strani strokovnjakov. 

Prebrano 2719 krat Nazadnje urejano na petek, 20 april 2018 07:33

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave