Skok na osrednjo vsebino

Novice

okt 2018 08

Občina Jesenice v podporo boju proti raku dojk

Občina Jesenice se je tudi letos pridružila Slovenskemu združenju za boj proti raku dojk Europa Donna, ki v t. i. »rožnatem okrobru«, mesecu ozaveščanja o raku dojk, pripravljajo številne aktivnosti.

Minuli petek so kot eno od dejanj ozaveščanja župan občine Jesenice Tomaž Tom Mencinger, koordinatorka združenja za območje Gorenjske Rina Klinar in koordinatorka Ljudske univerze Jesenice Katarina Bertoncelj na Trgu Toneta Čufarja okoli enega od dreves zavezali rožnat šal in na zelenico pred njim »posadili« kovinske rožice. Gre za simbolično dejanje, ki bo v znak podpore združenju in prizadevanjem njegovim članom izvedeno v vseh občinah, ki so se pridružile aktivnostim ozaveščanja. Poleg Občine in Ljudske univerze Jesenice se je letos aktivnostim pridružila tudi Občinska knjižnica Jesenice, ki v sredo, 24. oktobra 2018, ob 19.30 v svojih prostorih pripravlja brezplačno predavanje dr. Tanje Španič, predsednice Združenja Europa Donna Slovenija, z naslovom »Poskrbite za svoje zdravje – naj vas rak ne preseneti«.

 

Rak dojk je najpogostejša oblika raka pri ženskah. V Sloveniji vsako leto na novo zboli skoraj 1300 žensk in okoli  deset moških, skoraj 400 žensk in 6 moških pa umre. To pomeni, da vsak dan v Sloveniji vsaj tri ženske izvedo za diagnozo. To niso samo številke, to so žene, mame, hčere, prijateljice in sodelavke. Rak dojk je visoko ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj, zato je za zmanjševanje umrljivosti pomembno predvsem ozaveščanje, zgodnje odkrivanje bolezni in takojšnje učinkovito ter vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje.

Prebrano 1990 krat

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave