Skok na osrednjo vsebino

Novice

maj 2019 13

Minuli konec tedna v znamenju jeseniške godbe

Minuli konec tedna v znamenju jeseniške godbe Foto: Foto Triglav Jesenice

Pihalni orkester Jesenice–Kranjska Gora v letu 2019 praznuje svojo 145-letnico delovanja. Ta visoki jubilej so minuli konec tedna obeležili s slavnostnim koncertom in parado devetih pihalnih orkestrov.

 

Jeseniški »pihalci« so v petek v Gledališču Toneta Čufarja Jesenice priredili slavnostni koncert, ki se ga je udeležil tudi minister za kulturo mag. Zoran Poznič, z nastopom pa sta ga popestrila tudi prijatelja godbe, operna pevka dunajske državne opere in domačinka Monika Bohinec ter tenorist Klemen Torkar. Pred samim koncertom je na trgu Toneta Čufarja potekal tudi nastop orkestra iz pobratene občine Nagold iz Nemčije, ki so prav v ta namen obiskali Jesenice. Dan kasneje, v soboto, je Pihalni orkester Jesenice–Kranjska Gora priredil še parado devetih pihalnih orkestrov, ki je potekala od stanovanjskega naselja Sonček na Hrenovici mimo trgovinskega centra Spar do trga na Stari Savi, kjer so zbranim gledalcem postregli še s skupnim nastopom več kot 300 godbenikov. Poleg domačega orkestra so v paradi sodelovali še prijateljski pihalni orkestri iz Slovenije, Avstrije in Nemčije: Godba Bohinj, Godba Gorje, Pihalni orkester Lesce, Eisenbahner Musikverein Trachtkapelle Arnoldstein, Stadtkapelle Nagold, Pihalni orkester železarjev Ravne, Pihalni orkester štorskih železarjev in Delavska godba Trbovlje.

Pihalni orkester Jesenice-Kranjska Gora sicer s svojimi 145 leti delovanja spada med najstarejše v državi in je močno povezan z jeseniško železarsko tradicijo. Na jeseniškem območju je do leta 1968 delovalo več stanovskih, strankarskih in lokalnih godb, ki so se nato združile v veliki pihalni orkester jeseniških železarjev. Leta 1997 se je orkester preimenoval po občinah Jesenice in Kranjska Gora, ki že dlje časa skrbita za finančno podporo orkestra. V pihalnem orkestru, ki ga kot dirigent vodi Dejan Rihtarič, kot predsednik pa Anton Justin, je trenutno 56 godbenikov - najstarejši šteje 78, najmlajši pa 12 let. Nekateri godbeniki v orkestru igrajo že več kot 60 let, najdaljši staž pa je 62 let. Orkester redno sodeluje na pomembnih občinskih dogodkih in prireditvah v obeh občinah. V sezoni izvede pet samostojnih in več promenadnih koncertov ter več kot 30 nastopov na prireditvah.

Prebrano 1890 krat

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave