Skok na osrednjo vsebino

Novice

okt 2019 04

Čistilna akcija cigaretnih ogorkov: »Želimo biti dober zgled Jeseničanom in Jeseničankam«

Občina Jesenice in javno komunalno podjetje JEKO d.o.o. sta včeraj organizirala čistilno akcijo čiščenja cigaretnih ogorkov po jeseniških otroških igriščih. V akciji so sodelovali zaposleni obeh uprav, na 17 otroških igriščih pa so, poleg ostalih odpadkov, zbrali za več deset pollitrskih plastenk cigaretnih ogorkov. O vzroku za to pobudo je župan Blaž Račič povedal:

»Odnos do okolja vsi kažemo tudi s tem, kako ravnamo v njem, torej tudi na otroških igriščih. Osebno sem si ogledal nekaj teh igrišč in opazil, da starši pogosto tamkaj kadijo in cigaretnih ogorkov ne odlagajo na za to namenjene koše za odpadke ali na druga primerna mesta, ampak da jih odložijo kar na tla. Tovrstno dejanje je neprimerno in z njim ne izkazujemo spoštovanja do najmlajših, do najranljivejših skupin, ki so še toliko bolj izpostavljeni. Zato želimo s to delovno akcijo sodelujoči izpostaviti problematiko, hkrati pa želimo biti Jeseničankam in Jeseničanom dober zgled, da nam sledijo«.

V akciji je sodelovalo okrog 40 zaposlenih v Občini Jesenice in v podjetju JEKO d.o.o., vključno z vodstvom obeh organizacij. Na teren so se tako poleg župana Blaža Račiča med drugim odpravili tudi podžupan Miha Rebolj, direktor občinske uprave dr. Gregor Hudrič, direktor podjetja JEKO d.o.o. Uroš Bučar ter pomočnica direktorja Brigita Leban. Hkrati se akciji pridružuje tudi Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Jesenice, Gorje, Kranjska Gora in Žirovnica, ki bodo v prihodnjih tednih še bolj pozorni na obiskovalce otroških igrišč in na njihovo ravnanje v zvezi z (ne)pravilnim odlaganjem odpadkov.

Kam pravzaprav sodijo cigaretni ogorki?

Veliko ljudi misli, da so cigaretni ogorki nenevaren oziroma nedolžen odpadek, ki nima škodljivih vplivov na okolje, zato cigaretni ogorek brez zadržkov odvržejo kar na tla. V resnici pa so cigareti narejeni iz celuloznega acetata oziroma acetilceluloze. Gre za celulozo, obdelano z ocetno kislino, ki se uporablja kot osnova za umetna vlakna in plastiko. Da se ta vlakna razgradijo, je potrebnih tudi več desetletij. Čeprav so cigaretni ogorki razgradljivi, ne spadajo med biološke odpadke, saj še zmeraj vsebujejo strupe, filtri v cigaretah pa so narejeni iz majhnih plastičnih delcev. Cigaretni ogorki torej ne sodijo na tla, gozdne poti, reke, morje in nasploh v naravo, prav tako ne sodijo v koš za biološke odpadke, temveč bi jih morali odvreči v zabojnike za mešane komunalne odpadke.

Prebrano 1421 krat Nazadnje urejano na četrtek, 07 april 2022 13:01

Mediji

https://siol.net/novice/slovenija/jeseniska-igrisca-ocistili-cigaretnih-ogorkov-508708 Vir: siol.net

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave