Skok na osrednjo vsebino

Novice

jul  2020 18

Zaključena že tretja akcija zbiranja odpadnega olja

Zaključena že tretja akcija zbiranja odpadnega olja Foto: JEKO d.o.o.

V gospodinjstvih nastane precej odpadnega jedilnega olja, ki se žal prepogosto znajde v naravi, kanalizaciji ali na kompostu, čeprav je uporabljeno jedilno olje še vedno uporabno. Ta na videz nepomemben odpadek lahko v primeru, da je odvržen v sistem za odvajanje odpadnih voda, povzroči veliko materialno škodo in v skrajnem primeru tudi nedelovanje sistema. Po drugi strani pa je odpadno jedilno olje koristna surovina, saj ga je mogoče predelati v biodizel, obnovljiv vir energije, ostanek pa je glicerin, ki se uporablja v farmacevtski industriji. Iz enega litra odpadnega jedilnega olja nastane kar 90 odstotkov biodizla.

V skrbi za naravo je podjetje JEKO, d.o.o., v sodelovanju z Občino Jesenice, že tretje leto zapored uspešno izpeljalo akcijo ozaveščanja o ravnanju z uporabljenim jedilnim oljem v zgornjegorenjskih občinah. Sodelovali so tudi četrtošolci osnovnih šol v občini Jesenice.

Predstavniki JEKA so najprej četrtošolce obiskali v njihovi šoli in jih poučili o škodljivih posledicah napačnega odlaganja odpadnega jedilnega olja. Podajanje okoljevarstvene vsebine je potekalo na zabaven in učencem prijazen način, saj jih je v okviru projekta razveseljevala maskota Sončnica, ki je učencem pričarala nasmeh na obraz in poskrbela za boljšo motivacijo za zbiranje olja. Nato so učenci s svojimi domačimi zbirali odpadno jedilno olje in ga prinašali v Zbirni center Jesenice, kjer se je beležila zbrana količina olja v evidenčne kartončke. Kateri oddelek je  v povprečju zbral največ olja na učenca so razglasili v juniju, vsi učenci pa so se ob razglasitvi posladkali s slastnimi rogljički in sokovi. Zdaj že tradicionalni izlet v Piran z ogledom akvarija, športnimi aktivnostmi in kosilo bo zaradi izrednih razmer v zvezi s koronavirusom izpeljan predvidoma v začetku prihodnjega šolskega leta. V kolikor izleta ne bo mogoče izpeljati, bodo poiskali alternativni način za nagraditev učencev.

Četrtošolci iz občine Jesenice so v povprečju prinesli 16 litrov olja na učenca oziroma skupno nekaj manj kot 3,300 litrov odpadnega jedilnega olja.

Nagradni izlet, za katerega držimo pesti, da ga bo mogoče izpeljati, so si zmagovalci, to so učenci 4.b razreda Osnovne šole Koroška Bela, trdo prislužili, saj so skupno zbrali kar 1.121 litrov odpadnega jedilnega olja oziroma 45 litrov v povprečju na učenca. S tem so pokazali veliko mero prizadevnosti in ekološke naravnanosti.

Pohvala za medsebojno sodelovanje, prizadevnost, nenazadnje pa za skrb za okolje gre tako učencem kot tudi učiteljem, ki vedno znova dokazujejo, kako uspešni so pri motiviranju učencev in podajanju okoljevarstvenih vsebin.

Zmagovalcem čestitamo ob zmagi, vsem skupaj pa želimo lepe, predvsem pa zdrave počitnice.

Prebrano 1069 krat

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave