Skok na osrednjo vsebino

Novice

dec  2011 23

V spomin: Joža Varl (1926-2011), častni občan občine Jesenice

Joža Varl Joža Varl Jeseniške novice - Gorenjski glas

Zaspal je Joža Varl, častni občan občine Jesenice, pedagog, kulturnik, aktivist in humanist, publicist, dolgoletni novi-nar in urednik tednika Železar ter dolgoletni član Uredni-škega odbora Jeseniških novic. Joža Varl se je rodil v Kamni Gorici v številni delavski družini. Takoj po 2. svetovni vojni je že začel delovati na področju ljubiteljske kulture, najprej v rojstni vasi, po prihodu na Jesenice pa v DPD Svoboda Tone Čufar in v gledališču, kjer je odigral okoli 20 vlog, sodeloval pa tudi kot recitator.

Pozneje je delal predvsem organizacijsko in animatorko tudi v republiških šolskih in kulturnih organih. Med drugim je bil kar 56 let v občinskem vodstvu Zveze kulturnih društev, od tega 37 let s presledki kot predsednik, 58 let kot predsednik Kulturnega društva Svoboda Tone Čufar Jesenice, 30 let v organih gledališča, bil je predsednik 17 Mednarodnih festivalov amaterskega filma, sodeloval pri Glasbeni mladini, od leta 1983 je bil operativni vodja razstavnega salona DOLIK in je kot organizator ali soorganizator sodeloval pri več kot devetsto razstavah. Joža Varl je bil med ustanovitelji filmske skupine Odeon, Radia Jesenice, Finžgarjeve bralne značke, mladinskega zbora gimnazije Jesenice, ženskega pevskega zbora Milko Škoberne. Pomembno, celo odločilno vlogo je imel pri odkupu in obnovi Finžgarjeve rojstne hiše, pri pridobitvi in obnovi prostorov Razstavnega salona DOLIK, pri različnih sanacijskih posegih za izboljšanje kulturnih prostorov.

Joža Varl, uspešen novinar in urednik tednika Železarne Jesenice Železar, je glasilo vsebinsko razširil in ga obogatil tudi z informacijami o dogajanju v občini in na območjih, od koder so izhajali delavci železarne. Tednik je po ocenah imel veliko branost v širšem prostoru. Za vsebinsko pestrost glasila, zlasti pa za uveljavljeno avtonomnost je prejel Tomšičevo nagrado za novinarstvo. Bil je tudi ljubiteljski urednik kulturno-umetniške priloge Železarja Listi in urednik desetih knjig Male Čufarjeve knjižnice. Uredil in oblikoval je številne publikacije ob različnih jubilejih, kot član uredniškega odbora pa je sodeloval tudi pri osmih številkah zbornika Jeklo in ljudje oziroma Jeseniškega zbornika. Zaznaven je tudi njegov prispevek pri raziskovanju in zapisovanju zgodovine. Zabeležen pa je tudi njegov prispevek k razvoju šolstva v času njegovega skoraj dvajsetletnega službovanja na področju šolstva. Joža Varl je napisal na desetine scenarijev in jih tudi uresničil za različne jubilejne prireditve, odpiranja novih obratov v Železarni, prvomajskih praznovanj, srečanj kulturnih skupin, državnih in občinskih praznikov, komemoracij.

Dolga leta je bil prisoten med Slovenci na avstrijskem Koroškem in v Italiji. Dela Joža Varla segajo tudi na področje humanosti, saj je več kot 35 let aktivno deloval v Območni organizaciji Rdečega križa Jesenice kot aktivist - organizator. V Jeseniških novicah je objavil več sto prispevkov, z nami "odkrival" zgodovino Jesenic iz kulturnih, športnih in drugih področij naše, jeseniške zgodovine. V svojih kolumnah je pozival k javnemu dialogu in nas v Uredniškem odboru Jeseniških novic učil ter nas tudi naučil o njihovi avtonomnosti, neodvisnosti in nepodrejanju avtoritetam, tudi političnim ne.

Da, Joža Varl nas je naučil samostojnega razmišljanja in si ves čas prizadeval za vsebinsko bogatitev glasila in njegovo še večje odprtost in novinarsko nedotakljivost.
Ustvarjalnost in dela Joža Varla naj se z njegovo smrtjo in tudi s tem spominom ne zaključijo.

Občina Jesenice in Uredniški odbor Jeseniških novic

Prispevek Gorenjskega Glasu: Joža Varl - častni občan Jesenic

Prebrano 4181 krat Nazadnje urejano na petek, 23 december 2011 17:02

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave