Skok na osrednjo vsebino

Novice

okt 2022 07

Obisk pobratenega Nagolda

Obisk pobratenega Nagolda Foto: Fotografsko društvo Jesenice, arhiv Glasbene šole Jesenice

Konec septembra so Jesenice obiskali predstavniki nemškega mesta Nagold, ki je z Jesenicami pobrateno že od leta 1994. Skozi leta se je sodelovanje med mestoma razširilo na različne dejavnosti, odlično sodelujeta fotografski društvi in glasbeni šoli obeh mest, stike redno ohranjajo in negujejo tudi kolesarji, planinci itn. Medsebojni obiski potekajo vsaj dvakrat letno, in sicer ne le na ravni najvišjih predstavnikov obeh občin, temveč tudi občanov samih. Jesenice je tokrat obiskala skupina Nagoldčanov, ki je v organizaciji Občine Jesenice raziskovala Jesenice in okolico, tokrat so si ogledali Športno dvorano Podmežakla kot hram jeseniškega hokeja in izvedeli nekaj več o njeni obnovi in zgodovini, poskusili domače jeseniške jedi iz t. i. delavske malce, na koncu pa si ogledali še Staro Savo, kjer so se lahko preizkusili še v železarskih in delavskih igrah.

Občino pa je obiskalo tudi 18 otrok oziroma mladostnikov iz Glasbene šole Nagold, skupaj s petimi spremljevalci, kar je bil od leta 2006, odkar poteka sodelovanje med glasbenima šolama, že njihov četrti obisk. Prav tolikokrat so bili v Nagoldu tudi učenci in učitelji Glasbene šole Jesenice. »Izmenjave so pomembne za sklepanje novih prijateljstev in urjenje tujega jezika, tako učenci prenočujejo pri družinah. Na tem mestu se zato zahvaljujem staršem naših učencev, ki so mladim iz Nagolda nudili prenočevanje in več kot to - navezala so se nova znanstva, nova prijateljstva, prav tako je bil skupaj preživet teden tudi spodbuda za še intenzivnejše glasbeno udejstvovanje mladih«, je o tokratnem obisku povedala ravnateljica Glasbene šole Jesenice Martina Valant. Ob zaključku obiska in skupnega druženja so pripravili še koncert obeh glasbenih šol, vsaka s svojimi točkami, za konec pa je nastopil še združeni simfonični orkester obeh šol.

Gostje so se – sodeč po njihovih odzivih – domov odpravili polni lepih izkušenj in novih doživetij, predstavniki obeh mest pa se z mislimi že ozirajo tudi v leto 2024, ko mesti Jesenice in Nagold praznujeta 30. obletnico pobratenja, obeležili pa jo bosta na Jesenicah.

Prebrano 535 krat Nazadnje urejano na torek, 11 oktober 2022 09:49

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave