Skok na osrednjo vsebino

Novice

mar  2023 01

Obeležili spomin na umrle v bombardiranju Jesenic

Obeležili spomin na umrle v bombardiranju Jesenic Foto: Foto Vidmar

Danes se na Jesenicah spominjamo vseh umrlih v bombardiranju mesta 1. marca 1945.

Gornjesavski muzej Jesenice dogodek opiše takole: Zadnje leto 2. svetovne vojne je Jesenice zaznamovalo nenehno preletavanje zavezniških letal, ki so iz zavezniških baz v srednji Italiji bombardirala nemško vojno industrijo. Cilj teh napadov so bile predvsem tovarne, ki so izdelovale orožje, rafinerije in železniške proge, ki so služile nemotenemu delovanju nemškega oboroženega stroja. Jesenice so se ta dan znašle v ruševinah. V nekaj sekundah so zavezniške bombe uničile velik del mesta. Lijaki eksplodiranih bomb so še nekaj časa spominjali na strahote bombardiranja. Največ bomb je padlo od bivše gostilne Peklar do jeseniške cerkve, močno pa je bila poškodovana tudi železniška infrastruktura. Močneje je bilo poškodovanih okrog štirideset hiš, lažje (poškodbe na strehah, oknih in vratih, uničeni vrtovi in travniki, uničeno drevje, poškodbe v notranjosti na pohištvu, stanovanjski opremi, umetniških delih, porcelanu in servisih in drugem) pa okrog 150 hiš. Veliko je bilo uničenih poti, cest, komunalnih in drugih naprav.

V spomin na ta dogodek so danes župan mag. Peter Bohinec, predstavnika ZB NOB Jesenice, Žirovnica in Kranjska Gora Izidor Podgornik in Irena Kolbl ter predstavnik pobudnikov za obeležitev tega dogodka dr. Ahmed Pašić položili vence na mesto obeležja, ki se nahaja v Tramšakovem parku v Centru II. Slednjega je Občina Jesenice postavila lani. Z minuto molka so počastili spomin na vse nedolžne žrtve, ki so ob bombardiranju izgubile življenje.

Župan mag. Peter Bohinec je dogodek označil za najbolj tragičen dogodek druge svetovne vojne, ki je močno zaznamovalo mesto.

"Jesenice so po tistem prvem marcu popolnoma spremenile svojo podobo in luknje v urbanistični ureditvi in v naših srcih zevajo še danes",

je povedal.

Kaj se je dogajalo v mestu med bombardiranjem in po njem je moč opisati s pomočjo spominov preživelih, ki jih je Gornjesavski muzej Jesenice vtkal v vsebino nove nastajajoče stalne razstave v Muzeju Kosova graščina, ki bo med drugim pripovedovala tudi o prvih letih delovanja mesta Jesenice.

Prebrano 425 krat Nazadnje urejano na četrtek, 02 marec 2023 16:28

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave