Skok na osrednjo vsebino

Novice

dec  2023 11

Zakaj je ukrep prekuhavanja pitne vode na Jesenicah tako pogost?

Zakaj je ukrep prekuhavanja pitne vode na Jesenicah tako pogost? Vir: pxhere.com

Jeko, javno komunalno podjetje Jesenice, v zadnjem času pogosto obvešča in poziva občane, ki se oskrbujejo s pitno vodo iz vodovodnega sistema Peričnik, naj pitno vodo v določenem obdobju prekuhavajo. Obvestila jeseniškega komunalnega podjetja objavljamo tudi na občinski spletni strani. Ker je vse več občanov zaradi omenjenega ukrepa nejevoljnih, smo pristojne iz Jeka prosili, naj pojasnijo, zakaj je prekuhavanje že skoraj postalo stalnica. Eden izmed razlogov je, da se je standard za kakovost pitne vode dvignil.

Kot so pojasnili v Jeku, od oktobra 2020 dalje na vodnem viru Peričnik stalno obdelujejo pitno vode z natrijevim hipokloritom. To je postopek, ki je ključen, saj zagotavljajo mikrobiološko skladnost vode. Pretekle analize so namreč pokazale prisotnost koliformnih bakterij na dveh izvirih.

"Občasno pa se soočamo s povišano motnostjo vode, še posebej v obdobjih intenzivnih padavin. Ta pojav, ki je posledica naravnih procesov in na katerega nimamo neposrednega vpliva, lahko pripelje do izdaje ukrepov prekuhavanja vode,"

so utemeljili.

Zakaj so ukrepi prekuhavanja pogostejši?

Kot so razložili v Jeku, se je od uvedbe obdelave vode v jeseniški občini standard za kakovost pitne vode dvignil. Zato se je mejna vrednost motnosti vode znižala, kar v praksi pomeni, da tudi manjša motnost zahteva ukrepe prekuhavanja. Motna voda je sicer bolj opazno v času močnih in dolgotrajnih padavin, ko se poviša količina delcev in mikroorganizmov v vodi.

Kaj je motnost in zakaj je pomembna?

Motnost vode, merjena v nefelometričnih turbidimetričnih enotah (NTU), je pokazatelj, da so v vodi prisotni majhni delci. "Ti tvorijo anorganske in organske snovi ter mikroorganizmi (glineni delci, mulj, koloidni delci, huminske snovi, alge, plankton, bakterije ...). Visoka motnost lahko nakazuje morebitno kontaminacijo vode. Za obdelano vodo je varna mejna vrednost postavljena na 1 NTU, medtem ko je za neobdelano vodo ta meja 4 NTU," so pojasnili v Jeku.

Zakaj je prekuhavanje vode potrebno?

Prekuhavanje vode je preprost in učinkovit način za zagotavljanje njene varnosti. Vrelišče vode (100°C) uniči škodljive mikroorganizme in zagotavlja, da je voda varna za pitje. Ta ukrep je ključen, ko je motnost vode višja od dovoljene mejne vrednosti, saj s tem preprečujemo morebitne zdravstvene težave.

"Razumemo, da so opozorila o prekuhavanju lahko moteča, vendar so ključnega pomena za ohranjanje zdravja vseh občanov. S sodobnimi metodami obdelave vode si prizadevamo za višjo kakovost in varnost pitne vode, kar pa pomeni tudi strožje standarde in posledično tudi opozorila. Vaše zdravje in varnost sta naša glavna skrb, zato vas prosimo za razumevanje in upoštevanje teh ukrepov.

Da bi zagotovili, da ste pravočasno obveščeni o vseh pomembnih ukrepih, vam priporočamo, da se, če tega še niste storili, prijavite na naša SMS obvestila. Prijavite se lahko preko obrazca na naši spletni strani jeko.si/prijava-na-brezplacno-obvescanje,"

so sporočili iz Jeka.

Prijava na brezplačno obveščanje

Prebrano 829 krat Nazadnje urejano na petek, 24 maj 2024 09:19

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave