Skok na osrednjo vsebino

Novice

dec  2023 21

Občina Jesenice uspela s pritožbo na odločitev Ministrstva za kulturo glede sofinanciranja obnove Ruardove graščine

Občina Jesenice se je v začetku leta 2023 prijavila na javni razpis za sofinanciranje obnove Ruardove graščine, ki ga je objavilo Ministrstva za kulturo. To je bil njen drugi poizkus pridobiti ministrska sredstva, vendar je bil tudi ta neuspešen. Po oceni ministrstva ji je zmanjkala ena točka za uvrstitev na spisek sofinanciranih projektov. Ker je bila občina prepričana, da ji pripada več točk ter da je zato upravičena do sredstev, se je na odločitev ministrstva pritožila. Občina Jesenice je s svojimi argumenti v upravnem sporu uspela.

Za kakšen razpis pravzaprav gre? Imenuje se Javni razpis za izbor kulturnih projektov na področju nepremične kulturne dediščine in kulturnih projektov iz programa sanacije najbolj ogroženih in najpomembnejših kulturnih spomenikov v letih 2023 in 2024. Zanj je Občina Jesenice oddala vlogo za pridobitev sredstev sofinanciranja v vrednosti 200.000 evrov.

Nato je občina v začetku julija 2023 prejela odločbo, s katero je Ministrstvo za kulturo zavrnilo sofinanciranje. Predstavniki ministrstva so svojo odločitev utemeljili, da je naša občina z vlogo dosegla zgolj 19 točk. Glede na vrednost razpoložljivih in zaprošenih sredstev pa so bili izbrani tisti projekti, ki so dosegli 20 ali več točk. Naši občini je torej zmanjkala ena točka.

Po pregledu celotne dokumentacije se je občina odločila pristopiti k pravnim sredstvom – tožbenemu zahtevku za odpravo izpodbijane odločbe ter vrnitev upravnemu organu v nov postopek. Ocenila je, da izpolnjuje pogoje za pridobitev dodatnih točk (kar je sodba tudi potrdila) in je zato upravičena do sofinanciranja. Dodatne točke so povezane z izvajanjem določil 10. in 11. člena Zakona o Triglavskem narodnem parku. Omenjena člena zakona sicer opredeljujeta razvojne usmeritve in načine dodeljevanja spodbud in sofinanciranja.

Občina z večjim optimizmom zre v prihodnost obnove več kot 500 let stare Ruardove graščine; končni cilj je sodoben muzej železarstva

Cena obnove Ruardove graščine je bila sprva ocenjena na doba dva milijona evrov, zdaj na skoraj sedem milijonov evrov. Strošek se je povečal zaradi izrazito slabšega stanja objekta, kot je sprva kazalo. Odkritju je botrovala zamenjava celotnega ostrešja in sanacija nevarne lesne gobe.

Vrednost dosedanjih vlaganj (vključno z izvajanjem gradbenega nadzora ter projektno dokumentacijo) od leta 2018 do vključno 2023 znaša skupaj 3.559.175,34 evrov. Izvedene so bile zahtevna statična sanacija, ojačitve in sanacija okuženosti objekta z lesno gobo. Zamenjano je bilo ostrešje, vgrajena so bila nova okna. Ob tem je bilo opravljenih vrsto potrebnih in zahtevnih raziskav.

300.000 evrov za ureditev zunanjosti graščine v občinskem proračunu

Občina bo v proračunu za prihodnje leto zagotovila še 300.000 evrov za ureditev zunanjosti graščine, kar bo prispevalo k ureditvi muzejskega območja Stare Save in bo spet zanimivo za obiskovalce in domačine. Preostanek namerava pridobiti s pomočjo države, ministrstva za kulturo ali evropskih sredstev. Končni cilj občine je namreč sodoben muzej železarstva.

Občina si po uspešni pritožbi nadaje, da bo ministrstvo ponovilo razpis, ki se nanaša na njeno vlogo. Pridobitev teh sredstev bi odprla ključna vrata k prenovi, saj ta presega finančne zmožnosti občinskega proračuna.

Za dokončanje obnove graščine je potrebnih še okrog tri milijone evrov. V ta znesek se štejejo vsi potrebni nadaljnji posegi oz. nadaljevanje z rekonstrukcijo, med drugim urejanje strojnih in elektroinštalacij ter preostalih notranjih elementov.

Prebrano 386 krat Nazadnje urejano na četrtek, 21 december 2023 17:01

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave