Skok na osrednjo vsebino

Novice

mar  2024 28

Drobižki prvi nastopili v obnovljenem Kulturnem domu na Hrušici

Starši otrok jeseniškega vrtca – oddelka na Hrušici – so bili v sredo, 27. marca 2024, še posebej ponosni na svoje malčke, ki so imeli to čast, da so prvi nastopili v obnovljeni dvorani Kulturnega doma na Hrušici. Tega dne je mag. Peter Bohinec prerezal trak in tako simbolično odprl prenovljeni hruščanski hram kulture ter ga predal v uporabo Kulturnemu športnemu društvu Hrušica.

Prvi so na oder ponosno prikorakali Drobižki, otroci, stari od 3 do 6 let, ki so s svojimi izrazi na obrazih kazali navdušenje in izredno veselje, da lahko nastopajo. In marsikdo jim je verjetno zavidal, da nimajo niti malo treme. Drobižki so vokalno-dramska skupina, ki delujejo pod vodstvom vzgojiteljic Mojce Čufer in Petre Kovač. Skupino druži ljubezen do glasbenega ustvarjanja. Ker se zavedajo izrednega pomena kulturnih navad in ohranjanja tradicije za obstoj sleherne družbe, je repertoar, ki so ga predstavili občinstvu, mešanica izključno slovenskih ljudskih pesmi, stihov in plesov.

Otroke, njihove starše in krajane je nato pozdravil župan mag. Peter Bohinec, ki ga je nastop otrok navdušil. Dejal je, da so zgled, kako naj se kultura in tradicija začneta vzgajati že v najzgodnejših letih.

Zbrane sta pozdravila tudi predsednik Krajevne skupnosti Hrušica Janeza Marinčič in predsednik Kulturnega športnega društva Hrušica Matej Kejžar. Pojasnila sta, kaj vse je izvajalec del prenovil v domu, in poudarila, da je to velika pridobitev za krajane Hrušice. Kulturne in športne dejavnosti bodo lahko aktivno živele v kraju. Obnovljena ni zgolj dvorana, ampak tudi prostori v prvem nadstropju kulturnega doma. Največji prostor bo namenjen športu – načrtujejo pink-ponk. Ostali prostori bodo na voljo za delovanje Kulturnega športnega društva Hrušica, ki bo tudi upravljalo z dvorano.

Ozadje

Občina Jesenice je začela s prenovo dvorane in nadstropja v Kulturnem domu na Hrušici v letu 2022.

4. marca 2022 je bilo izdano gradbeno dovoljenje za objekt.

V začetku leta 2023 so nato stekla obnovitvena dela. Investicija je vključevala temeljito prenovo večnamenske dvorane za prireditve, obnovo društvenih prostorov v prvem nadstropju in celotno prenovo zunanjosti objekta – to je zamenjavo oken, obnovo fasade. Vgrajeno je bilo tudi stopniščno dvigalo, ki omogoča dostop do etaže invalidom.

Izvajalec del je bilo domače podjetje Kovinar Gradnje ST, d. o. o., Jesenice. Končni obračun izvedenih del je znašal 599.844 evrov (z DDV). Gradbeni nadzor je izvajalo podjetje Atelje Prizma, d. o. o., Jesenice, projektantski nadzor je izvajalo podjetje APP Atelje za prostorsko projektiranje, d. o. o., Jesenice.

Izvajalec je dela zaključil konec leta 2023. 1. marca 2024 pa je Občina jesenice uspešno pridobili uporabno dovoljenje.

Občina je ves čas investicije sodelovala s predstavniki Krajevne skupnosti Hrušica in rezultat je lepo obnovljena večnamenska dvorana. V njej bodo zdaj lahko potekale kulturne in športne prireditve.

Prebrano 329 krat

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave