Skok na osrednjo vsebino

Novice

maj 2024 09

Vandalizem na otroških igriščih na Jesenicah

Na Občino Jesenice pogosto prispejo očitki in opozorila občanov o nepravilnostih na otroških igriščih. Pojasnjujemo, da se trudimo in nam v veliki meri tudi uspeva, da vzdrževalec te poškodbe ali napake odpravi v nekaj dneh. Žal pa je večina nepravilnosti posledica vandalizma, ki se občasno pojavlja skoraj na vseh igriščih v občini.

Večnamenska igrala na Stari Savi na Jesenicah nasproti Spara so v preteklih dneh zopet "motila" nepridiprave, saj so na lesenih deskah poskusili zanetiti ogenj. Na istem igralu so konec leta 2022 poskusili zažgati že PVC valj, a je material k sreči samougasljiv. Kljub temu so zaradi dima morali posredovati gasilci in policija. Vandali so ponovili enake poskuse z ognjem še konec 2023. Pred dnevi je občan na Facebook strani Občine Jesenice opozoril na odtrgane lesene deske večnamenskega igrala. Žal vandali potrgajo deske nekajkrat na leto.

Vandalizem se ponovno pojavlja tudi na igrišču na Javorniku, kjer so jeseni odtrgali vrata in poškodovali dva panela ograje, poleg tega so ukradli klopi Lani se je prvič pojavil problem na igrišču ob vrtcu na Hrušici, kjer so razbili okno lesene lope s straniščem in igrali vrtca ter poškodovali leseno igralo. Vandali so lani prvič povzročili škodo tudi na igrišču Pod gozdom, kjer so poleti poškodovali več kovinskih panelov ograje igrišča, enako se nadaljuje tudi letos.

Še večji vandalizem se je lani zgodil ob objektu Kolpern na Stari Savi na Jesenicah, kjer so uničili napušč objekta in vlomili v električno omarico.

Posledice vandalizma pa niso nujno samo materialna škoda, ampak lahko pomenijo nevarnost za otroke. V preteklem letu je vzdrževalec z verigo, ključavnico in opozorilnim trakom onemogočil uporabo gugalnice na igrišču Pika, saj je ob rednem desetdnevnem pregledu ugotovil, da je pritrdilni člen dotrajan in bi se lahko gugalnica med guganjem odtrgala. Štirinajstletnik je zaporo celo dvakrat nasilno odstranil, kar bi lahko pripeljalo do hude telesne poškodbe najstnika, ki se je gugal. O nevarnosti svojega ravnanja so bil najstnika opozorili tudi policisti.

Povečan nadzor na igriščih

Zaradi vsega navedenega, je Občina Jesenice zaprosila Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Jesenice, Gorje, Kranjska Gora In Žirovnica, da so pozorni na ta območja in jih nadzirajo. Iz medobčinskega inšpektorata so zagotovili, da bodo vsa igrišča v občini Jesenice vključili v redne nadzore.

Ob tem bi želeli spomniti, da je vandalizem, med katerega sodi tudi uničevanje igral, nesprejemljiva oblika ravnanja v družbi. "Obravnava se jo kot prekršek ali kaznivo dejanje glede na namen izvršitve dejanja ter posledico oziroma posledice tega dejanja," pojasnjuje Slovenska policija na svoji spletni strani.

Zato Občina Jesenice poziva občane, da z informiranjem, opozarjanjem in vzgojo otrok poskušajo prispevati, da bi bilo v prihodnosti manj vandalizma. Občine se trudi odpraviti posledice, občani lahko prispevajo k odpravi vzrokov.

Prebrano 205 krat Nazadnje urejano na četrtek, 09 maj 2024 15:37

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave