Skok na osrednjo vsebino

Novice

maj 2024 14

Veliko planinsko in glasbeno slavje pri Koči na Golici

Veliko planinsko in glasbeno slavje pri Koči na Golici Foto: Janko Rabič

V soboto, 11. maja, je bila Golica v znamenju velikega planinsko-glasbenega slavja. Številni planinci in drugi ljubitelji gora so se zbrali pri priljubljeni postojanki, Koči na Golici, kjer so skupni organizatorji počastili 100-letnico Planinskega društva Jesenice, 100-letnico Gorske reševalne službe Jesenice, 150-letnico jeseniških godb in 40-letnico Koče na Golici.

Predsednik Planinskega društva Jesenice Egon Kepic se je v pozdravnih besedah ozrl na bogato planinsko zgodovino na tem območju Karavank. 1835 metrov visoka Golica je več kot stoletje pomembno vpeta v razvoj planinstva na Jesenicah in v širši okolici. V viharnih časih je predstavljala steber odločnosti in ohranjanja narodne zavesti med ljudmi, da čudoviti gorski svet ostane v slovenskih rokah. Jeseniški planinci so posebej ponosni na svojo postojanko na Golici, ki so jo skupaj z domačini iz Planine pod Golico zgradili leta 1984 in jo ob navzočnosti velike množice planincev predali namenu. Opravili so 12 tisoč prostovoljnih ur, koča je stala takratnih osem milijonov dinarjev. Ob 40-letnici so pripravili priložnostno razstavo o gradnji koče, pohodih in srečanjih, ki jih je društvo organiziralo.

Zbranim sta pozdrave izrekla tudi predstavnik Občine Jesenice Igor Arh in predsednik Društva Gorske reševalne službe Jesenice Igor Potočnik. Člani Pihalnega orkestra Jesenice – Kranjska Gora so pred kočo v počastitev svojega velikega jubileja prvič z novim aranžmajem za pihalne orkestre, pod katerega se je podpisal Peter Tovornik, zaigrali znamenito polko Na Golici. Pridružili so se jim godbeniki iz drugih slovenskih mest. Ta dan so skladbo zaigrali še drugi orkestri na različnih lokacijah po Sloveniji. Člani Društva Gorske reševalne službe Jesenice so za zaključek slavja prikazali, kako poteka reševanje v gorah.

Aktivnosti so se sicer začele že v jutranjih urah, ko je planinska vodnica Maša Adlešič skupino planincev popeljala na voden pohod od Savskih jam v Planini pod Golico po osrednji poti na Golico z zaključkom pri koči.

Skupnemu praznovanju so se pridružile tudi članice FB skupine patchwork (krpank), ki so posebej za to priložnost pripravile čudovit izdelek z naslovom Krpanka - narcisa ključavnica. Sestavlja ga 65 narcis iz več kot 3000 tisoč koščkov blaga. 

Prebrano 274 krat Nazadnje urejano na torek, 14 maj 2024 15:10

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave