Skok na osrednjo vsebino

Novice

jan  2014 21

Častnemu občanu Bratku Šrklju v slovo

Bratko Šrklj (drugi z leve; Spominski dan občine avgust 2011) Bratko Šrklj (drugi z leve; Spominski dan občine avgust 2011) arhiv Občine Jesenice

14. januarja 2014 nas je zapustil Bratko Škrlj, častni občan občine Jesenice. Gospod Škrlj, upokojeni profesor slavistike in nekdanji predsednik Združenja borcev in udeležencev NOB, je naziv častnega občana občine Jesenice prejel leta 2004.

Bratko Škrtlj je svojo ustvarjalno pedagoško pot začel na OŠ Koroška Bela, nadaljeval pa na OŠ Prežihovega Voranca na Jesenicah, na Gimnaziji Jesenice in na Srednji gostinski šoli na Bledu. Na jeseniški Gimnaziji je poučeval slovenski in ruski jezik. V letu 1969 je bil imenovan za ravnatelja jeseniške Gimnazije in leta 1983 za ravnatelja Gostinske šole na Bledu. Bil je ustanovitelj dveh pedagoških oddelkov na jeseniški Gimnaziji in ustanovitelj Srednje ekonomske šole na Jesenicah.

Znan je bil tudi po svojem udejstvovanju ne le na kulturnem, temveč tudi na družbeno-političnem področju. Med večja kulturna dela, ki jih je opravil v imenu predsednika Kulturne skupnosti Jesenice, tako spada tudi v 70. letih prejšnjega stoletja opravljena obnova Liznjekove domačije v sedanji občini Kranjska Gora, domačije, ki še danes slovi kot tipična domačija kmečkega stavbarstva iz 18. stoletja.

Leta 1995 je prevzel vlogo predsednika Združenja borcev in udeležencev NOB, ki združuje borce občin Zgornje Gorenjske. Ob  njegovem slovesu, mu je nekaj besed namenil tudi dr. Aleksander Klinar, sedanji predsednik Združenja borcev za vrednote NOB z Jesenic.

 


Dragi Bratko,

rojen si bil 12.1.1929 na Jesenicah v delavski družini. Oče Franc je bil pred drugo svetovno vojno delavec v današnji železarni in je bil tudi delavski zaupnik in posledično pomemben predan borec za pravice delavcev. Ko je prišlo do okupacije leta 1941, sta na poziv maršala Tita 14. septembra 1944 odšla v partizane in sin Bratko, ki je ob vstopu štel le 15 let, 8 mesecev in 2 dni. Postal si borec Jeseniško-bohinjskega odreda vse do decembra 1944, nato pa kurir na vojaški liniji na Primorskem vse do osvoboditve. Ob koncu vojne si bil odpuščen zaradi mladosti. Kot aktivni borec v II. svetovni vojni si ostal zvest vrednotam NOB tudi po vojni. Takoj si se aktivno vključil v lokalno združenje borcev za vrednote NOB občine Jesenice. Bil si njen prizadevni član in kadar sem bil pri Tebi, si se vedno spominjal časov v vojni, v kateri si aktivno sodeloval. Ne samo to, tudi z velikim zanimanjem si spremljal sodobna družbena dogajanja in jih kritično presojal. Bil si odličen sogovorec in dober poznavalec današnjih dogajanj. In še več, bil si zelo odkritosrčen. Vrlina, ki je ne srečamo pri vsakem danes. Zdi se, kot da danes med nekaterimi ljudmi prevladuje t.i. belogardistična potuhnjenost, na katero si bil vedno zelo besen. Kdo je k temu prispeval danes, pa je stvar političnih analitikov. Bil si član vseh družbenih organizacij. Za zasluge v NOB si bil deležen medalje zaslug za narod in orden za hrabrost. V partizanskih enotah si bil ves čas relejni kurir.

Zelo si bil ponosen na priznanje, ki Ti je bilo izročeno na Puču 5. septembra 2004, na katerem je bilo zapisano: »Priznanje prejme Bratko Škrlj za prizadevno dolgotrajno sodelovanje in pomoč pri ohranjanju tradicije NOB.«

Zelo si si prizadeval za nadaljnji razvoj v občini Jesenice, posebej gimnazije. V času svojega službovanja si prispeval k obnovi gimnazije Jesenice. Tvoja takratna vizija je bila uresničena. Zveza borcev za vrednote NOB občine Jesenice je ponosna na Tvojo aktivnost v NOB in tudi po vojni, saj je Tvoja aktivnost oplemenitila naše delo za vrednote današnjega časa in spomina, ki ne bledi.

Vsem tvojim sorodnikom izrekam v imenu borcev za vrednote NOB občine Jesenice iskreno sožalje.

Posvetimo mu nekaj srčnih utripov tihega spomina.

Dr. Aleksander Klinar

 

Vedno se ga bomo spominjali tudi na Občini Jesenice.

Prebrano 2888 krat Nazadnje urejano na sreda, 23 marec 2016 23:10

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave