Skok na osrednjo vsebino

Novice

nov  2014 28

Razstava Slovenski medaljisti in slovenske športne znamke v Športni dvorani Podmežakla

Slovenski medaljisti Slovenski medaljisti Branko Jeršin

Športna zveza Jesenice je od Olimpijske akademije, ki deluje v okviru Olimpijskega komiteja Slovenije, na Jesenice pripeljala izjemno zanimivo razstavo z naslovom Slovenski medaljisti in slovenske športne značke. V petih vitrinah so na ogled kopije vseh medalj, ki so jih osvojili slovenski športniki, ne glede za katero državo so nastopali. V delu je le še šesta vitrina z medaljami iz letnih iger v Londonu in zadnjih iger v Sočiju. Na račun pridejo tudi vsi, ki jih zanimajo znamke. Na ogled so športne znamke, izdane v Jugoslaviji in Sloveniji. Razstava je v prvem nadstropju Športne dvorane Podmežakla (vhod recepcija), odprta vsak dan od 15.00 – 19.00 in v času hokejskih tekem.

O olimpijskem gibanju, sodelovanju Slovencev (s poudarkom na jeseniških olimpijcih) je v zelo zanimivem predavanju spregovoril dr. Tomaž Pavlin, prof. zgodovine na Fakulteti za šport v Ljubljani. Dr. Pavlin je ob Alešu Šolarju iz Olimpijskega komiteja Slovenije tudi avtor razstave. Razstavo je odprla nosilka prve slovenske medalje v samostojni Sloveniji Alenka  Dovžan, ki je ob tej priložnosti jeseniškemu športu in Zavodu za šport Jesenice poklonila sliko ekipe iz Lillehammerja, kjer je osvojila bronasto medaljo. Večer je bil namreč namenjen tudi razgovoru o pobudi za postavitev muzejske zbirke jeseniškega športa v Športni dvorani Podmežakla. Razgovor je vodil Branko Jeršin, sekretar Športne zveze Jesenice. V zanimivi razpravi so poleg župana Tomaža Toma Mencingerja sodelovali tudi mag. Viktor Krevsel, dr. Tomaž Pavlin, Alenka Dovžan in drugi. Vsi so se strinjali, da si Jesenice zaslužijo muzejsko športno zbirko, zato bo Športna zveza Jesenice pripravila predlog oziroma pobudo za ustanovitev delovne skupine, sestavljene iz strokovnjakov muzealcev in športnih delavcev. Kot je dejal dr. Pavlin, je treba k pripravi projekta pristopiti tako profesionalno, kot tudi z angažiranjem posameznikov, ki si želijo delati na področju športne zgodovine. Bili so si tudi enotni, da je nosilec pobude poleg Občine Jesenice tudi Športna zveza Jesenice.

Ob zaključku je Branko Jeršin povabil še športnike in športne delavce veterane, da se pridružijo Sekciji športnikov, športnih delavcev veteranov, ki bo v okviru Športne zveze Jesenice zaživela že v kratkem.

Prebrano 1764 krat Nazadnje urejano na petek, 28 november 2014 09:46

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave