Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

apr  2015 26

Izobešanje zastave RS med državnimi prazniki

Ker sta pred nami dva državna praznika, dan upora proti okupatorju in praznik dela, je to tudi priložnost, da občanke in občane pozovemo k pravilnemu izobešanju slovenske zastave. Kljub temu, da je pohvalno, da veliko občanov slovensko zastavo ob državnih praznikih obesi tudi na svoje stanovanjske hiše, pa nemalokrat opažamo, da so zastave izobešene nepravilno ali pa so v neprimernem stanju. Ker izobešanje zastav določa zakon, v pomoč občanom povzemamo njegove določbe glede izobešanja slovenske zastave v času državnih praznikov.

 Zakon o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter o slovenski narodni zastavi (Ur. list RS, št. 67/94 in spr.) določa, da se slovenska zastava izobesi ob naslednjih praznikih Republike Slovenije: na dan 8. februarja (Prešernov dan, slovenski kulturni praznik), na dan 27. aprila (dan upora proti okupatorju), na dan 1. in 2. maja (praznik dela), na dan 25. junija (dan državnosti) in na dan 26. decembra (dan samostojnosti). Zastava se teh v primerih iz te točke izobesi na poslopjih, v katerih so uradni prostori državnih organov, organov lokalnih skupnosti, lahko pa tudi na drugih javnih objektih, na stanovanjskih hišah ter na drugih primernih krajih. Zastava je izobešena ves čas praznikov.

 Če je zastava Republike Slovenije izobešena poleg kakšne druge zastave, mora biti, gledano od spredaj, vselej na levi strani. Če je zastava Republike Slovenije izobešena skupaj z dvema drugima zastavama, mora biti zastava Republike Slovenije v sredini. Če je zastava Republike Slovenije izobešena skupaj z več drugimi zastavami, je zastava Republike Slovenije izobešena na naslednji način:

  1. če so zastave razvrščene v krogu- v sredini kroga tako, da jo je razločno videti;
  2. če so zastave razvrščene v polkrogu - v sredini polkroga;
  3. če so zastave razvrščene v koloni - na čelu kolone;
  4. če so zastave razvrščene v vrsti - na prvem mestu v vrsti oziroma, gledano od spredaj, na levi strani;
  5. če so zastave razporejene v skupini - na čelu skupine.

Če je zastava izobešena na drogu, morajo biti barve zastave razporejene od zgoraj navzdol po temle vrstnem redu: bela, modra, rdeča. Grb mora biti, gledano od spredaj, na levi strani zastave v levem zgornjem delu.

Zakon o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter o slovenski narodni zastavi v zvezi z izobešanjem zastave predvideva tudi kazni, in sicer med drugim tudi v naslednjih primerih: če oseba uporablja zastavo v obliki ali z vsebino, ki je v nasprotju z ustavo Republike Slovenije oziroma s tem zakonom, če uporablja zastavo, ki je poškodovana ali po zunanjosti neprimerna za uporabo ali če jo uporablja v nasprotju z javnim redom ali tako, da krni ugled Republike Slovenije.

V skladu z zgoraj napisanim prijazno pozivamo občane, naj poskrbijo za pravilno in primerno izobešene zastave in se na ta način izognejo morebitni kazni, hkrati pa na pravilen način izkažejo pripadnost Republiki Sloveniji.

Prebrano 3072 krat Nazadnje urejano na nedelja, 26 april 2015 22:09

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave