Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

jul  2018 19

Plazenje plazu Čikla nad Koroško Belo - obvestilo občanom

Včeraj, 18. 7., je Uprava RS za zaščito in reševanje (URSZR) preko svojega sistema za obveščanje SPIN objavila obvestilo, da naj bi se zopet začel premikati plaz Čikla nad Koroško Belo in da naj bi bil o tem obveščen občinski poveljnik Civilne zaščite Jesenice.
V izogib pretirani skrbi občanov in zavoljo ustrezne informiranosti v sodelovanju s poveljnikom Občinskega štaba Civilne zaščite Jesenice Igorjem Arhom pojasnjujemo, da je URSZR včeraj zabeležila klic občana, krajana Koroške Bele, ki jih o tovrstnih premikih sicer obvešča večkrat na mesec, a takšnih obvestil URSZR ne daje na SPIN. Omenjeni premiki so namreč res lahko posledica določenega dogodka, kot sta npr. potres ali obilica dežja, večinoma pa se dogajajo kot naravni proces. Prav slednje se dogaja tudi na plazu Čikla, kar pomeni, da pri včerajšnjemu obvestilu ne gre za izredni, temveč običajni dogodek, ogroženost pa zaradi tega ni spremenjena oziroma povečana.
Občina Jesenice ter občinski štab Civilne zaščite občine Jesenice sicer sodelujeta tako z Geološkim zavodom Slovenije in Ministrstvom za okolje in prostor kot s predstavniki Civilne iniciative Plazovi nad Koroško Belo. Poleg izdelave celovitih geoloških strokovnih podlag in izdelave modela monitoringa za oceno ogroženosti naselja Koroška Bela, ki so bili že izvedeni s strani Geološkega zavoda Slovenije, bodo Občina Jesenice in pristojne državne institucije začele izvajati ukrepe, ki bi ob morebitni sprožitvi pobočnih mas preprečile ali zmanjšale posledice takšnega dogodka na prebivalce Koroške Bele in njihovo premoženje. Hkrati bodo vzpostavljene dodatne meritve na plazovih, ki bodo pripomogle k smotrnemu obveščanju prebivalcev Koroške Bele o morebitni povečani nevarnosti pobočnih masnih premikov.

 

Prebrano 3392 krat

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave