Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

sep  2019 08

Začenja se nacionalni mesec skupnega branja, med podpornicami tudi Občina Jesenice

Današnji mednarodni dan pismenosti, ki ga obeležujemo vsako leto 8. septembra, je tudi letos uradni začetek Nacionalnega meseca skupnega branja '19 (NMSB 2019), ki se bo zaključil 13. oktobra 2019. Akciji se letos pridružuje tudi Občina Jesenice, ki je zaradi svojih praks, s katerimi spodbuja branje kot temeljno vrednoto družbe, pri tem pa povezuje različne organizacije in ne nazadnje same prebivalce v lokalni skupnosti, v preteklem letu prejela certifikat in naziv Branju prijazna občina.

Cilj pobudnikov in organizatorjev vseslovenske akcije NMSB, ki so se lani povezali v nacionalno mrežo za bralno kulturo in bralno pismenost in organizirali prvi NMSB, je dvigniti zavedanje ljudi vseh generacij o pomenu in pomembnosti branja kot dejavnosti, ki spodbuja k razmišljanju in krepi znanje, spomin in koncentracijo, pomaga izboljšati zdravje, zmanjšuje stres ... hkrati pa opozarjajo na odlično mrežo splošnih knjižnic v Sloveniji in pomen domačih knjižnic v lokalnih okoljih ter na pomen trdne založniške in knjigotrške mreže.

Dogodke, ki se bodo v okviru NMSB 2019 odvijali na Jesenicah in v drugih mestih po Sloveniji, najdete na povezavi: https://nmsb.pismen.si/dogodki/seznam/.(seznam se sproti dopolnjuje).

Letos se z Nacionalnim mesecem skupnega branja pridružujemo evropski bralni kampanji EURead (Evropa bere: www.europereads.com), ki povezuje bralne aktivnosti po vsej Evropi, z namenom, da bi dvignili zavest o pomembnosti izobraževanja in pismenosti v zgodnjem otroštvu. Cilj kampanje je vsakemu državljanu dati možnost, da bi postal bralec in polno sodeloval v evropski družbi. Eden od ciljev pobude EUReads / Evropa je spodbujanje in podpiranje 15 minut branja ali glasnega branja na dan.

Pobudniki akcije so Bralno društvo Slovenije, Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, Društvo slovenskih pisateljev, Mariborska knjižnica, Mestna knjižnica Kranj, Mestna knjižnica Ljubljana, Slovenska sekcija IBBY, Združenje slovenskih splošnih knjižnic in Zveza bibliotekarskih društev Slovenije. Financerja in partnerja letošnje akcije sta Ministrstvo za kulturo in Slovenska nacionalna komisija za UNESCO, kot partnerji pa se pridružujejo tudi Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Andragoški center Slovenije ter Javna agencija za knjigo RS. Njegov pomen je prepoznal tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je prevzel častno pokroviteljstvo nad projektom.  

 

Več o projektu NMSB 2019 na spletni strani https://nmsb.pismen.si/.
Več o projektu EU Reads pa na spletni strani https://www.euread.com/europe-reads/#about.

 

Prebrano 1641 krat Nazadnje urejano na ponedeljek, 21 september 2020 08:28

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave