Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

sep  2020 04

Videoposnetek: Spominski park na Plavžu

Spominski park na Plavžu leži na mestu nekdanjega sredi 20. stoletja opuščenega pokopališča. V drugi polovici 20. stoletja je dobilo podobo spominskega parka in arboretuma z več kot dvesto vrstami okrasnega drevja in grmovnic, ohranja pa tudi več kulturno–zgodovinskih spomenikov.

Park s svojimi izjemnimi zasaditvami za Jesenice predstavlja posebno vrednost, na katero smo Jeseničani lahko izredno ponosni. Eden od najbolj zaslužnih za ureditev parka je Jeseničan Janez Pšenica, univ. dipl. agronom, ki je za svoje delo na področju hortikulture prejel več občinskih priznanj in tudi priznanje Republike Slovenije, od leta 2017 pa je tudi častni občan občine Jesenice.

Na Občini Jesenice smo želeli širši javnosti predstaviti kulturno in naravno vrednoto parka, hkrati pa tudi ohraniti spomin na delo Janeza Pšenice, zato smo izdelali krajši dokumentarni film. V njem Janez Pšenica predstavi, kako je iz nekdanjega pokopališča nastal Spominski park, ali – kot ga sam poimenuje – vrt Jeseničanov, saj številnim domačinom predstavlja odličen prostor za sprehod in oddih. Film popestrijo stare fotografije, ki jih je največ prispeval Gornjesavski muzej Jesenice. Predstavljena je tudi bogata drevesna dediščina ter spominska obeležja, ki ohranjajo spomin na padle v 1. in 2. svetovni vojni.

»Spominski park na Plavžu je eden najlepših kotičkov v našem mestu. Številni domačini dobro poznajo naravno lepoto, ki jo park ponuja v vseh letnih časih, mnogi jo bodo še odkrili in spoznali. Verjamem, da bo film domačine spodbudil, da se bodo še pogosteje odpravili na sprehod v Spominski park, z veseljem in ponosom ga bomo pokazali obiskovalcem. Posebej me veseli, da je Spominski park nastal s pomočjo pridnih rok številnih žensk, ki so ga pred več kot pol stoletja pod vodstvom častnega občana Janeza Pšenice uredile z veliko mero ljubezni. Želim si, da bo film spodbudil obisk Spominskega parka, ki je zavarovan kot naravni spomenik. Hkrati nas zavezuje, da nadaljujemo z urejanjem parka, ki je s svojim naravnim bogastvom eden najlepših mestnih parkov v Sloveniji,«

je ob izdelavi filma povedal župan Blaž Račič.

Želja g. Pšenice je, da se park vzdržuje in dopolni z ustreznimi tablicami imeni dreves ter ohrani v taki lepoti tudi prihodnjim rodovom.

 

Vabimo vas k ogledu filma.

 

Prebrano 1969 krat Nazadnje urejano na torek, 01 december 2020 14:06

Mediji

https://youtu.be/y-BpQpTc-zo

1 komentar

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave