Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

apr  2021 08

Koordinacija zgornjegorenjskih županov tokrat na temo SBJ in železniškega prometa

V tem tednu so se župani občin zgornje Gorenjske sestali na rednem mesečnem srečanju, zaradi upoštevanja aktualnih ukrepov tudi tokrat prek spleta. Temi tokratne koordinacije sta bili Splošna bolnišnica Jesenice in železniški promet.

Prvo temo, lokacijo Splošne bolnišnice Jesenice, so župani obravnavali na pobudo jeseniškega župana Blaža Račiča. Župani občin Zgornje Gorenjske so odkrito spregovorili o izzivih, povezanih z lokacijo splošne bolnišnice, in vplivih, ki jih ima na enakomerni razvoj regije. Sprejeli so pobudo župana Blaža Račiča, da na Vlado RS in Ministrstvo za zdravje naslovijo zahtevo, da država opravi celovito študijo vključenosti Splošne bolnišnice Jesenice v lokalno in regionalno okolje ob definiranju tveganj v primeru nove lokacije gorenjske regijske bolnišnice na območju občine Radovljica in kako bi to vplivalo na zdravstveno dejavnost v občini  Jesenice. To so izzivi, o katerih si želijo v najkrajšem času spregovoriti tudi z ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem, zato je župan Račič tako danes v imenu zgornjegorenjskih županov že odposlal dopis ministru s povabilom na Jesenice.

Gostja tokratne koordinacije županov je bila mag. Darja Kocjan, direktorica SŽ-Potniški promet, d.o.o. s sodelavci. Namen povabila je bil pretok informacij o  planiranih in aktualnih investicijah na železniških povezavah Ljubljana–Jesenice in Jesenice–Nova Gorica, saj so dobre železniške povezave ključne za tajnostno mobilnost prebivalcev in nadaljnjega razvoja turizma v regiji.

Gospa Kocjan je izpostavila, da je tudi na strani SŽ želja po večji trajnostni mobilnosti in dobrem sodelovanju z lokalnimi skupnostmi. Pri tem se osredotočajo na 2 področji – turistično mobilnost in dnevno mobilnost. Sodelovanje z lokalnimi skupnostmi že poteka in se bo nadaljevalo tudi v prihodnje.

SŽ-Potniški promet, d.o.o. v letošnjem letu pričakujejo poleg 5 DMG, ki že vozijo še 13 enopodnih EMG in 10 dvopodnih EMG. Do konca leta 2022 pa pričakujejo, da bo po slovenskih tirih zapeljalo že vseh 52 novih železniških garnitur. Z njimi bodo lahko zagotovili višjo kakovost potovanja v Sloveniji, največjo spremembo pa bodo zaradi zastarelega voznega parka pomenili prav dizelski vlaki. Novi vlaki bodo sodobnejši, udobnejši in seveda tudi hitrejši. Vlaki bodo bolj prostorni, z izvlečno stopnico za lažji vstop, prostore za osebe z omejeno mobilnostjo ter posebne toaletne prostore zanje in najmanj 10 mest za kolesa. Vsi novi vlaki bodo opremljeni s sodobnim varnostnim sistemom ETCS (European Train Control System). Zagotavljali bodo sodoben informacijski sistem, vtičnice za mobilnih naprav, avtomatsko klimo itd. Vsi novi vlaki bodo opremljeni tudi z wi-fi signalom, ki bo omogočil dostopanje do interneta oziroma do različnih internetnih vsebin. V prihodnjih letih se bo tako povečala pogostost regionalnih povezav z manj postanki in lokalnih vlakov z večjo zmogljivostjo, večja pa bo tudi udobnost in zanesljivost samega prevoza. Novi dizelski in večnapetostni električni vlaki bodo omogočili tudi čezmejno regijsko povezovanje v smeri Avstrije in Hrvaške: udobno, hitro in brez prestopanja.

Župani so izrazili zadovoljstvo nad potekom investicije, ki trenutno poteka na relaciji Radovljica – Jesenice. Zelo zadovoljni so bili z informacijo, da je v načrtu izgradnja nove proge do Hrušice, kar bo omogočalo nadaljevanje projekta usmerjanje obiskovalcev Zgornjesavske doline na javni prevoz oziroma kolesarske poti. Dobre novice so bile vezane tudi na planirane investicije v obnovo železniških postaj, saj se pripravlja strategija, v okviru katere si bodo prizadevali, da bodo postaje postale bolj žive in tudi prostor druženja. Na Slovenskih železnicah so odprti so tudi za pobude iz lokalnega okolja.

Kot primer dobrega sodelovanja in trženja turističnih paketov ob zavedanju pomena trajnostnega turizma je bil izpostavljen Turizem Bohinj in velik potencial bohinjske železnice, ki je v interesu vseh. Novost letošnje sezone bodo dodatni vlaki na relaciji Jesenice–Bohinjska Bistrica, ki bodo v sezoni med vikendi privlačni tako za kolesarje, kot ostale (po)potnike. S prihodom novih vlakov pa se bo ponudba še dodatno širila.

Prebrano 1171 krat Nazadnje urejano na četrtek, 25 avgust 2022 14:06

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave