Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

sep  2021 23

Delavska malca na menijih jeseniških restavracij, v soboto degustacija na Stari Savi

Na Jesenicah smo lani pripravili in sprejeli novo turistično strategijo, v kateri smo kot eno od turističnih priložnosti opredelili tudi področje kulinarike. Eden od produktov s tega področja, ki je ugledal luč življenja pred kratkim, je meni Delavska malca. Danes so ga na novinarski konferenci predstavili župan Blaž Račič, Eva Štravs Podlogar in Ambrož Černe iz Razvojne agencije Zgornje Gorenjske (RAGOR) in Irena Lačen Benedičič in Špela Smolej Milat iz Gornjegavskega muzeja.

V projektu, ki ga financira Občina Jesenice, sta združila moči Gornjesavski muzej Jesenice (v sklopu projekta Naša kuhna) in RAGOR (v sklopu projekta Kuham domače) ter v sodelovanju z jeseniškim gostinci pripravila meni, ki združuje jedi, ki so jih pred desetletji običajno jedli železarski delavci in se še danes znajdejo na domačih jeseniških mizah. Projektu so se zaenkrat pridružili penzion Pr' Betel, restavracija Kazina, Dom Pristava, gostilna in picerija Turist, gostilna in picerija Chilli ter bistro Oaza. Jedi iz menija Delavska malca, med njimi ajmoht, govnač, ciganski golaž ali žganci, pa češplovi knedlni, štrudl ali šmorn, joto, burek, čorbo, sarmo, pasulj in podobno, že najdete v omenjenih restavracijah, v ta namen je bila izdelana tudi posebna knjižica. Za dodatno promocijo so poskrbeli tudi jeseniški osnovnošolci v okviru turističnega krožka pod okriljem RAGOR-ja, ki so poskrbeli za izdelavo promocijskih filmčkov o Delavski malci in sodelujočih gostincih, ki si jih lahko ogledate na youtube kanalu Razvojne agencije Zgornje Gorenjske.

Nekaj jedi iz Delavske malce bomo z degustacijami in spremljevalnim programom predstavili tudi to soboto, ko na Stari Savi pripravljamo prireditev v okviru svetovnega dneva turizma in Dnevov evropske kulturne dediščine, imenovano Dober tek!

Vabljeni torej na Staro Savo in – dober tek!

Prebrano 745 krat Nazadnje urejano na četrtek, 25 avgust 2022 14:06

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave