Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

jan  2022 06

V naslednjem tednu na temo reševanja problematike visokih cen ogrevanja dva sestanka

Kljub nesklepčnosti in s tem neizvedeni izredni seji Občinskega sveta občine Jesenice, ki jo je za ta teden sklicala skupina svetnikov, župan Blaž Račič nadaljuje s pogovori in iskanjem možnih rešitev za problematiko višjih cen daljinskega ogrevanja, ki je ob koncu prejšnjega leta prizadela občane Jesenic. V naslednjem tednu je z željo po konstruktivni razpravi na sestanek povabil člane Občinskega sveta, v povezavi z iskanjem alternativnih virov ogrevanja pa je sklical tudi sestanek s predstavniki podjetja Enos kot proizvajalcem toplote, družbe SIJ Acroni ter Inštituta Jožef Stefan.

Župan Blaž Račič je decembra argumentirano zavrnil zahtevo za sklic izredne seje s strani skupine občinskih svetnikov glede visokih cen ogrevanja ter glede obdelave in odlaganja odpadkov na odlagališču Mala Mežakla, saj v poslanem predlogu gradiva in sklepov ni bila izkazana nujnost obravnave na izredni seji. Skupina svetnikov jo je zato, kljub predlogu oziroma pozivu župana, da se o omenjenih problematikah pogovorijo na neformalnem sestanku, s čimer bi se med drugim izognili tudi nepotrebnemu strošku izvedbe seje v višini približno 9.000 €, za minuli torek sklicala sama, vendar seja ni bila sklepčna.

Župan Blaž Račič in občinska uprava pa vprašanju visokih cen ogrevanja posvečata vso nujno pozornost in ga obravnavata z največjo skrbnostjo. S koncesionarjem, podjetjem Enos OTE, smo že pred časom dosegli dogovor za znižanje variabilnega dela cene ogrevanja za 15 evrov na megavatno uro, v proračunu za letošnje leto smo dodatno zagotovili 190.000 evrov za kritje višjih stroškov ogrevanja v vrtcih, šolah, javnih zavodih. V iskanju nadaljnjih rešitev, s katerimi bi lahko omilili stiske naših občanov, je župan v naslednjem tednu tako najprej sklical (neformalni) sestanek s člani Občinskega sveta. Na njem se bodo ponovno pogovorili o aktivnostih občinske uprave, ki se že izvajajo in ki jih ta še načrtuje z namenom blaženja posledic povišanja cene daljinskega ogrevanja na Jesenicah, hkrati pa tudi o morebitnih dodatnih možnostih pomoči občanom Jesenic.

»Dejstvo je, da je vprašanje visokih cen ogrevanja za občane, ki se s toploto oskrbujejo preko sistema daljinskega ogrevanja, pereče vprašanje, njegovo reševanje pa bi moralo preseči politično motivirane cilje. Zato sem prepričan, da bo razprava na takšnem sestanku bolj konstruktivna, izmenjava mnenj in pogledov pa spoštljiva, kar na uradno sklicanih sejah žal prevečkrat pogrešamo«,

je povedal župan Blaž Račič.

Naslednji teden pa je župan sklical tudi sestanek s predstavniki podjetja Enos (proizvajalec toplote), družbe SIJ Acroni ter Inštituta Jožef Stefan. Tema pogovora bodo možnosti ogrevanja stanovanjskih objektov v občini z izrabo odvečne toplote, ki nastane v proizvodnem procesu družbe Sij Acroni.

»Čeprav gre za potencialno rešitev na daljši rok in ima Občina Jesenice pri izvedbi takšnega projekta zgolj povezovalno vlogo, pa na Občini Jesenice napenjamo vse svoje sile v iskanje vseh možnih rešitev, s katerimi bi lahko omilili stiske naših občanov, tudi dolgoročnih. Te rešitve bomo še naprej aktivno iskali z vsemi možnimi deležniki«,

je še povedal župan.

Prebrano 918 krat Nazadnje urejano na četrtek, 06 januar 2022 15:53

1 komentar

  • Komentiraj povezavo 0, 06.01.2022 17:10 od Irena

    dolg članek, povedano pša zelo malo... izjave ''posvečamo vso nujno pozornost in ga obravnavata z največjo skrbnostjo'' .... ''iščemo rešitve''... so floskule ... Obstruiranje seje z neprisotnostjo, ki sta jo sklicali Levica in SD, pa je dejstvo!!!
    V Pobudi oblanov so navedene vse potrebne aktivnosti, od vas se pričakuje samo to, da pristopite nemudoma k realizaciji in se nehate samo pogovarjati.
    Pa da ne bo pomote, NISEM ČLANICA NOBENE STRANKE, da me ne bi slučajno etiketirali kot promotorja kakšne po vašem izboru.

    Prijavi

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave