Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

maj 2022 17

Ob pričakovani poletni prometni gneči župan pristojne pozval k aktivnejšemu in bolj celostnemu reševanju problematike

Župan Blaž Račič pred prihajajočo poletno prometno gnečo DARS in Policijo opozarja na nujnost bolj celostnega reševanja problematike gneče in zastojev, ki so lani vsak dan hromile Jesenice.

Glede na povečan promet med velikonočnimi in prvomajskimi prazniki ter napovedi turističnih delavcev je v najtoplejših mesecih leta ponovno pričakovati zelo veliko prometa ob in skozi Jesenice, to pa pomeni tudi večji pritisk na cestno infrastrukturo. Na DARSU so že zaznali povečanje prometa, ki bo problematičen predvsem avgusta, ko se kolonam ne bo mogoče izogniti, zato bodo večji poudarek namenili informiranju uporabnikov cest, zagotavljajo pa, da na avtocestah poleti na Gorenjskem ne bo večjih obnovitvenih del.

Ker pa je Občina Jesenice mnenja, da je za bolj učinkovito vodenje prometa potreben organiziran in skupen pristop, je župan Blaž Račič danes na DARS in Policijsko upravo Kranj naslovil poziv, v katerem je opozoril na neznosne prometne okoliščine, ki smo jim bili priča lani in jih je pričakovati tudi letos.

»Policija, redarstva, DARS in drugi pristojni deležniki so v preteklem letu vlagali velike napore pri preusmerjanju in zadrževanju tranzitnih prometnih tokov, vendar zaradi stihijskega dela bistveni učinki na promet niso bili doseženi, kar se je posledično odražalo v popolnem kolapsu lokalnega prometa v občini Jesenice, ki ga je povzročil predvsem tranzitni promet, saj so vozniki zaradi več kilometrskega zastoja na AC iskali alternativne lokalne prometne povezave. Ker pa je bil uvoz AC Hrušica (kot poslednji uvoz na AC pred predorom) prav tako blokiran s prometom, se je stoječa kolona zasičila preko celotnega mesta Jesenice. S takšnimi prometnimi blokadami je nastajala konkretna gospodarska in druga škoda, saj se je prebivalstvu in delovni migraciji onemogočilo pričakovano normalno mobilnost, interventnim in javnim službam pa onemogočalo posredovanje in delovanje,«

je opozoril v svojem dopisu.

Takšna prometna dinamika se upravičeno pričakuje tudi v naslednji turistični sezoni, zato je po mnenju župana

»organizirana, večplastna, predvsem pa celostna obravnava problematike usmerjanja prometa v času izjemnih dotokov vozil nujna, saj lahko lokalno reševanje prometnih tokov povzroči kolapse na drugih lokacijah«.

V svojem dopisu je župan zato med drugim zaprosil, naj DARS prouči možnost pravočasnega usmerjanja tranzitnega prometa v smeri Italije in Avstrije na druge mejne prehode (npr. Ljubelj) ter pravočasnega omejevanja izvoza z avtoceste na izvozu Jesenice – vzhod (Lipce) v smeri Jesenic, policijo pa, naj z namenom zagotavljanja čim večje pretočnosti prometa skozi cestni predor Karavanke poskuša obliko nadzora državne meje v čim večji meri uskladiti z avstrijskimi varnostnimi organi.

Na pobudo župana občine Jesenice Blaža Račiča so problematiko tekočega in mirujočega prometa ter predvidenih prometnih zastojev na svojem zadnjem koordinacijskem srečanju obravnavali tudi župani Zgornje Gorenjske. Ti so se strinjali, da se lahko problematika vsaj delno ublaži z vključevanjem vseh deležnikov; od policije in redarjev do lokalnih prebivalcev, pri tem pa so izjemno pomembne točne in ažurne informacije o stanju na cestah in morebitnih omejitvah. Z namenom blaženja omenjene problematike je v pripravi tudi skupen projekt Skupnosti Julijske Alpe, destinacijskih turističnih organizacij, občin in TNP ter drugih deležnikov, prek katerega bodo spodbudili uporabo javnega prometa s tem, da bodo poleti dodali nove avtobusne povezave, stekla pa bo tudi skupna promocijska akcija.

Prebrano 928 krat Nazadnje urejano na sreda, 18 maj 2022 16:02

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave