Na Jesenicah smo lani pripravili in sprejeli novo turistično strategijo, v kateri smo kot eno od turističnih priložnosti opredelili tudi področje kulinarike. Eden od produktov s tega področja, ki je ugledal luč življenja pred kratkim, je meni Delavska malca. Danes so ga na novinarski konferenci predstavili župan Blaž Račič, Eva Štravs Podlogar in Ambrož Černe iz Razvojne agencije Zgornje Gorenjske (RAGOR) in Irena Lačen Benedičič in Špela Smolej Milat iz Gornjegavskega muzeja. V projektu, ki ga financira Občina Jesenice, sta združila moči Gornjesavski muzej Jesenice (v sklopu projekta Naša kuhna) in RAGOR (v sklopu projekta Kuham domače) ter v sodelovanju z jeseniškim gostinci pripravila meni, ki združuje jedi, ki so jih pred desetletji običajno jedli železarski delavci in se še danes znajdejo na domačih jeseniških mizah. Projektu so se zaenkrat pridružili penzion Pr' Betel, restavracija Kazina, Dom Pristava, gostilna in picerija Turist, gostilna in picerija Chilli ter bistro Oaza. Jedi iz menija Delavska malca, med njimi ajmoht, govnač, ciganski golaž ali žganci, pa češplovi knedlni, štrudl ali šmorn, joto,…