Skok na osrednjo vsebino

Župan občine Jesenice

feb  2023 16

Županov kotiček 2/2023

mag. Peter Bohinec, župan občine Jesenice mag. Peter Bohinec, župan občine Jesenice

Pustna sobota na Jesenicah je že tretje leto zapored prebudila mesto.  Hruščanski karneval in povorka skozi mesto je bila prva znanilka pomladi in prireditev katere pripravljamo za letošnje leto. Jeseničani so s prebivalci sosednje kranjskogorske občine v povorki, ki se je vila skozi mesto predstavil okoli 20 različnih vsebinskih točk med katerimi so številni na duhovit in satiričen način predstavili družbeno in politično dogajanje v Sloveniji. Pustnemu županu sem simbolično predal tudi ključ mesta, ki se je na vse videno prav gotovo znašel v dobrih rokah. Zato vse čestitke organizatorjem za dobro izvedbo, kar potrjuje tudi številna udeležba Jeseničanov.

V mesto pa končno prihaja tudi ena največjih investicij, in sicer obnova železniške postaje Jesenice o kateri je bilo že kar nekaj povedanega in napisanega. Zato aktivno sodelujemo z državo, da bomo v okviru prenove zagotavljali tudi zadostno število parkirnih mest in s tem posledično urejali mirujoč promet. Pripravljamo pa se še na začetek izvedbe preostalih projektov, izglasovanih v okviru participativnega proračuna JES odločam, ki smo jih za izvedbo predvideli v letu 2023. Projekt bomo nadaljevali tudi izvedbo posvetovalnega dela participativnega proračuna za leti 2024 in 2025. V preteklih dneh se je končno pričela tudi napovedana in težko pričakovana obnova Delavske ulice in Ulice Viktorja Kejžarja na območju od krožišča pri Upravni enoti mimo kitajske restavracije do TVD Partizan Jesenice. Kljub temu, da se je obnova zaradi okoliščin izvajalca začela nekoliko kasneje kot je bilo sprva predvideno. Investicijo bomo podrobno spremljali in skrbeli, da ne bo preveč moteča za okoliške prebivalce in da se rok izvedbe ne bo po nepotrebnem zavlekel. Kot ste opazili, projektov ne manjka, še vedno pa je naša prioriteta sanacija bazena Ukova. V ta namen sem imenoval posebno delovno skupino, sestavljeno iz predstavnikov Občine Jesenice in Zavoda za šport Jesenice, njen član sem tudi sam, naloga skupine pa je priprava in izpeljava vseh potrebnih aktivnosti, da bo bazen obratoval že letošnjo sezono.

Poleg obilice dela v občinski upravi pa prijetno župansko opravilo predstavlja udeležba na dogodkih društev in drugih organizatorjev. Tako sem se v preteklih treh tednih udeležil kar nekaj prireditev in dogodkov, ki me vedno znova utrdijo v prepričanju, da tako društva kot ostale organizacije vsak na svojem področju opravljajo odlično delo. Med njimi še posebej izstopajo prostovoljna gasilska društva in organizacije, katerih člani za svoje delo in društveno udejstvovanje zagotavljajo svoj prosti čas in zanj ne prejemajo nikakršnega plačila. Kako zelo pomembno vlogo igrajo prostovoljci v naši družbi, se žal največkrat premalo zavedamo, vsekakor pa se lahko vsi strinjamo, kako ti srčni ljudje višajo kakovost življenja v naši lokalni skupnosti.

Čeprav se zavedam, da izpostaviti le eno vrsto prostovoljnega dela nikakor ni hvaležno, pa moram tokrat na tem mestu izpostaviti tudi jeseniške prostoferje, prostovoljne voznike v okviru projekta Prostofer. Zakaj prav njih? Ker že od leta 2020, odkar Občina Jesenice izvaja projekt, igrajo ključno vlogo pri tem, da projekt na Jesenicah sploh lahko obstaja in lahko prek njega zagotavljamo brezplačne prevoze starejšim občanom, ki nimajo dostopa do druge oblike prevoza. V tem času so naši prostoferji pomagali že številnim Jeseničanom, našim soobčanom, za kar se jim tudi na tem mestu iskreno zahvaljujem. Vsi pa se zavedamo, da kljub njihovi neomajni volji pomagati njihov čas, volja in energija niso brezmejni. Ker se z vedno boljšo informiranostjo občanov o projektu povečuje tudi potreba po prevozih, Občina Jesenice v prostoferske vrste vabi tudi dodatne prostovoljce. Občani svojo prošnjo po prevozu naslovijo na klicni center, ta pa nato v bazi poišče tistega prostoferja, ki v tistem času utegne opraviti prevoz. Pogoj za prostoferje je, da so z območja občine Jesenice in imajo veljavno vozniško dovoljenje, avto, s katerim se opravljajo prevozi, pa zagotavlja Občina Jesenice, zato stroškov prostoferji nimajo. V primeru, da ste tudi vi pripravljeni delček svojega časa nameniti pomoči soobčanom, se, prosim, obrnite na Občino, kjer vam bomo na voljo za vse informacije. Tudi s takim načinom prostovoljstva, žal prevečkrat spregledanim, naša skupnost postaja boljša, bolj povezana, življenje v njej pa bolj kakovostno in prijaznejše.

Prebrano 348 krat Nazadnje urejano na četrtek, 02 marec 2023 09:56

Arhiv župan Blaž Račič

Arhivski prispevki

Arhiv prispevkov ...