Skok na osrednjo vsebino

Župan občine Jesenice

apr  2023 25

Županov kotiček 5/2023

mag. Peter Bohinec, župan občine Jesenice mag. Peter Bohinec, župan občine Jesenice

V mesto prihaja pomlad in na pobočja Karavank ključavnice, ki so izven meja Jesenic in Slovenije poznane kot narcisne poljane pod Golico. Pravi čudež narave si pridejo ogledat številni obiskovalci od blizu in daleč in prav za njih smo ponovno uredili parkirna mesta v dolini in zagotovili avtobusni prevoz v Planino pod Golico in nazaj na Jesenice. Zapora ceste med majskimi vikendi bo omogočila lažje življenje domačinom, obiskovalcem pa želimo omogočiti ogled belih poljan brez, da bi jim bilo potrebno iskati naključna parkirna mesta. Upam, da nam bo vreme naklonjeno in s tem številne domačine in ostale obiskovalce spodbudilo, da se na pot do narcisnih poljan podajo peš in s tem storijo tudi nekaj za okolje, predvsem pa za svoje zdravje. Hoja in telesna aktivnost sta pozitivna faktorja pri ohranjanju našega zdravja. Zdravje je največja vrednota, katero se zavemo šele takrat, ko zbolimo. Ker se da številne bolezni uspešno tudi preprečevati je Center za krepitev zdravja pod okriljem Zdravstvenega doma Jesenice organiziral v Kolpernu že tradicionalni dogodek, imenovan Dan zdravja 2023. Občanom, ki so si stojnice in dogodek ogledali so strokovnjaki opravili nekaj osnovnih zdravstvenih meritev in predstavili delovanje referenčnih ambulant, številne preventivne programe ter  presejalne programe za preventivo pred rakastimi obolenji.

Tudi hokejska evforija se je konec prejšnjega tedna stopnjevala in z jekleno voljo in srčno borbo so jeseniški hokejisti prinesli zlato odličje ter naslova šampionov Alpske hokejske lige. Neskončno sem ponosen na naše hokejiste, ki spet dokazujejo, da Jesenice bodo in so hokejsko mesto z dolgoletno tradicijo, vrhunskimi športniki in športnimi dosežki. Jekleni borci so ravno to dokazali z zmago v Italijanski Cortini, saj je bila borba neizprosna in do zadnjih sekund tekme napeta. Fantje so z zadnjimi atomi energije in v skupnem duhu uresničili naše dolgoletne sanje. Kot župan sem ponosen na vse dosežke naših hokejistov in čestitke vsem, ki so prispevali k skupni zmagi za Jesenice. Poleg direktorja, trenerja in strokovnega štaba, gre zahvala tudi sponzorjem in zvestim podpornikom, navijačem in vsem, ki si tekme radi ogledate v živo in s tem podpirate naše hokejiste. Čeprav si med celotno hokejsko sezono, po mojem mnenju, tekme v dvorani Podmežakla ogleda premalo navijačev in gledalcev, je bil sprejem za nove jeseniške šampione na Trgu Toneta Čufarja veličasten in dobro obiskan. Ob zvokih Pihalnega orkestra Jesenice – Kranjska Gora je v povorki, ki se je pričela izpred dvorane Podmežakla in se vila skozi Jesenice, pokal končno prispel na ogled na trg Toneta Čufarja. To je tudi dokaz kako sta šport in kultura na Jesenicah povezana. Naš Pihalni orkester je najbolj zvesti spremljevalec hokejistov, ki s svojim nastopom slavnostno počasti vsako zmago.  

Kot je bilo večkrat objavljeno, so lansko leto godbeniki gostovali na festivalu Horovanje v Nišu v Republiki Srbiji in to prav na pobudo Srbskega ministrstva za kulturo in informiranje, ki je prepoznalo kvaliteto orkestra s skoraj 150-letno tradicijo. Prejšnji teden pa je obisk vrnil Akademski pevski zbor iz Niša. Za njih smo organizirali pravo malo turnejo, in so tako gostovali na avstrijskem Koroškem, Jesenicah in Bledu. Skupaj z županjo Kranjske Gore go. Henriko Zupan in županom Bleda g. Antonom Mežanom smo dokazali kako pomembno je sodelovati in graditi mostove med občinami, narodi in kulturami. Program obiska je zajemal ogled naših znamenitosti in nastope zbora. Pred polno dvorano gledališča Toneta Čufarja  je Akademski zbor koncert izpeljal vrhunsko in požel velik aplavz ter poklon publike. Trideset članski zbor je predstavil raznolik repertoar skladb, ki je obsegal  liturgično, moderno in klasično glasbo. Na koncertu so zapeli, tudi nekaj skladb slovenskih avtorjev, med njimi tudi Ambroža Čopija, in nekaj priredb napisanih prav za njihove nastope. Naslednji dan pa je zbor navdušil poslušalce v idiličnem vrtu Blejskega gradu. Skupaj lahko ugotovimo, da sta lahko šport in kultura pomembna pri razvoju družbenega življenja Jesenic in prva znanilca vseh prireditev, katere pripravljamo na Občini Jesenice za naše občane in obiskovalce v poletnih dneh pod skupnim imenom Jeseniško poletje. Program bo ponudil tudi nekaj vrhunskih prireditev in koncertov. Trudili se bomo, da bo raznolik in pester, in da bo vsak našel nekaj za sebe. Menim, da so to že prvi koraki pri načrtovanju in izboljšanju kulturnega in družbenega videza Jesenic in bogatenju turistične ponudbe, ki smo jo v prvi fazi pričeli snovati in načrtovati z vsemi turističnimi ponudniki v Planini pod Golico.

Naj zaključim s srčno željo in velikim upanjem, da bodo vsi napori katere vlagamo v tehnično sanacijo bazena Ukova poplačani, in da bomo lahko Jeseničanom in Jeseničankam, predvsem pa otrokom, omogočili lepo in brezskrbno poletje. Še naprej se bomo trudili za uresničitev dane obljube, da bo poletje na Jesenicah z odprtjem bazena Ukova in spremljajočimi prireditvami nadvse osvežujoče, zabavno in doživeto.

Prebrano 395 krat Nazadnje urejano na torek, 25 april 2023 09:04

Arhiv župan Blaž Račič

Arhivski prispevki

Arhiv prispevkov ...