Skok na osrednjo vsebino

Župan občine Jesenice

jun  2023 26

Županov kotiček 7/2023

mag. Peter Bohinec, župan občine Jesenice mag. Peter Bohinec, župan občine Jesenice

Na Jesenice prihaja pestro in vroče poletje. Točko vrelišča je prejšnji teden dosegla razprava okoli umestitve nove regijske bolnišnice na Gorenjskem. Večkrat poudarjene tehtne argumente, zakaj bi bilo racionalno in smotrno širiti in nadgraditi Splošno bolnišnico Jesenice na trenutni lokaciji, sem ponovno poudaril v predstavitvi, ki je potekala prejšnji teden v Državnem svetu Republike Slovenije. Ob podaljševanju čakalnih dob in naraščajočih težavah zaradi pomanjkanja zdravstvenega kadra je potreben trezen razmislek glede lokacije za novo regijsko bolnišnico. Župana Mestne občine Kranj in Občine Radovljica sta predstavila svoji lokaciji in zakaj graditi regijsko bolnišnico v Radovljici ali Kranju. Bolnišnico Gorenjci nedvomno potrebujemo, predvsem pa je pomembno to, da jo dogradimo na območju trenutne lokacije bolnišnice na Jesenicah, ki ponuja dovolj prostora za širitev.

Splošna bolnišnica Jesenice ima zgrajeno garažno hišo s heliportom, novo bolnišnično lekarno, sodobni urgentni center, vsi objekti bolnišnice pa so energetsko in požarno sanirani. Preden zgradimo zidove, moramo določiti strategijo, kako bomo zadržali obstoječ kader in pridobili dodatno zdravstveno osebje, ki bo zadostilo vsem sodobnim zdravstvenim kriterijem za kakovostno in varno oskrbo pacientov. Operativni posegi odpadajo, bolniških postelj pa je vse manj in na vidiku je vsesplošna kriza v javnih zdravstvenih zavodih. Preveč vprašanj, da bi lahko danes odgovoril na vse, pa vendar ne morem mimo dejstva, da na samem posvetu ni bilo nikogar s pristojnega ministrstva, ki bi lahko podal vsaj kakšen odgovor ali pojasnilo na toliko vprašanj in neznank.

Na našo srečo na Jesenicah že vrsto let uspešno deluje Fakulteta za zdravstvo Angele Boškin, ki od vsega začetka izobražuje nujno potreben kader v zdravstveni dejavnosti, in lahko se celo pohvalimo s podelitvijo prvega doktorata znanosti. Zato z vsem spoštovanjem in ponosom objavljamo, da je dr. Ana Gianini uspešno zagovarjala doktorsko disertacijo z naslovom Učinki uporabe hibridne inzulinske črpalke na kakovost vodenja sladkorne bolezni tipa 1 pri otrocih in mladostnikih.

Prejšnji petek pa smo tudi slavnostno pospremili na karierno pot nove diplomantke in diplomante naše fakultete. Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil dekaniji fakultete doc. dr. Saneli Pivač in vsem visokošolskim predavateljem za njihovo dosedanje uspešno izobraževanje študentov. Želim jim še naprej veliko poguma ter uspehov, da bomo lahko v novi regijski bolnišnici na Jesenicah uspešno zaposlovali njihove diplomante in s tem upravičili dejstvo, da so Jesenice Regijsko zdravstveno središče Gorenjske.

Prebrano 451 krat Nazadnje urejano na ponedeljek, 26 junij 2023 15:05

Arhiv župan Blaž Račič

Arhivski prispevki

Arhiv prispevkov ...