Skok na osrednjo vsebino

Župan občine Jesenice

mar  2024 26

Županov kotiček marec 2024

mag. Peter Bohinec, župan občine Jesenice mag. Peter Bohinec, župan občine Jesenice

Županov govor na osrednji proslavi praznika občine Jesenice

Župan Peter Bohinec se je v nagovoru sprehodil skozi občinske projekte in dosežke ter napovedal smer razvoja Jesenic v prihodnosti. Zavzema se za strategijo, da se bodo Jesenice še naprej razvijale v sodobno, odprto mesto. Ponosen je, da je brezposelnost v občini na nizki ravni – v zadnjem letu se je znižala pod 3 %. Občina beleži porast prebivalcev, registriranih je 1300 podjetij, gospodarski kazalniki pa kažejo dobro gospodarsko sliko, je povzel.

Župan je med projekti svojega prvega mandata izpostavil posodobitev Trga Toneta Čufarja, ki pomeni del poti do cilja, da mesto postane še bolj prikrojeno občanom. Izrazil je prepričanje, da je sanacija bazena na Ukovi vrnila nasmehe na obraze številnih občanov, saj aktivno preživljanje prostega časa in skrb za rekreacijo v sodobnem času pomenita vse bolj cenjeno vrednoto.

Župan je spomnil tudi na zaključeno investicijo v obnovo telovadnice na Osnovni šoli Poldeta Stražišarja in poslovni prostor za upravo, na investicijo v obnovo komunalne infrastrukture in ceste na Delavski ulici in Ulici Viktorja Kejžarja, na ureditev del cestišča od Prihodov do Planine pod Golico. Pred zimo so že položili grobi asfalt, cesto bodo v kratkem preplastili še s finim asfaltom. Besedo je namenil tudi investiciji v vodni vir Peričnik. Ker Jeseničani v zadnjih letih pogosto prekuhavajo vodo, bo investicija na zajetju Peričnika korak k preprečevanju kaljenju in bo omogočala dezinfekcijo vode.

Posebno pozornost je župan namenil ekstremnim vremenskim dogodkom, ki jih spodbujajo podnebne spremembe, ki niso lani prizanesle niti Jesenicam oz. bolj natančno Koroški Beli. Župan je spomnil in orisal dogajanje avgusta lani, ko je plaz postala grožnja tamkajšnjim prebivalcem. A župan je vesel, da so civilna zaščita, gasilci in druge službe znali po nekaj začetnih težavah organizirati, povezati in poskrbeti za krajane. Vsem je hvaležen in prepričan je, da so zdaj tako Občina Jesenice kot ostale omenjene službe bolje pripravljene na morebitne nove izzive. Zaslugo za boljšo pripravljenost ima tudi pobrateno nemško mesto Nagold, saj so predstavniki mesta takoj pomagali, ko so izvedeli za nesrečo. Poslali so donacijo, s katero je Občina Jesenice kupila opremo za boljšo pripravljenost civilne zaščite in gasilcev na tovrstne dogodke.

Župan je spodbudil tudi prizadevanja za ohranitev regijske bolnišnice na Jesenicah. Ponovna študija Ministrstva RS za zdravje o najprimernejši lokaciji bolnišnice je po njegovih besedah izgubljanje dragocenega časa in denarja. Po njegovem mnenju bi bilo namreč najbolj učinkovito in najhitreje, če bi bolnišnico dogradili na Jesenicah. Poleg tega imajo Jesenice dolgo bolnišnično tradicijo, v kraju se izobražuje kader za delo v njej.

Načrti za prihodnost Jesenic

Župan se je zazrl tudi v leto 2024 in napovedal začrtane projekte: urbanistično prenovo mesta z ureditvijo površine novega Trga Prijateljstva med lekarno Plavž in Mercatorjem.

Na pragu je tretja faza prenove Poslovne cone Jesenice, ki bo prispevala k ustvarjanju pogojev za gospodarski razvoj, širjenju dejavnosti in možnostim za nove zaposlitve. Začela se bo izgradnja stanovanj pri TVD Partizan.

Stanovanjski sklad RS bo gradil 43 stanovanj do leta 2025. V pripravi je razpis za javno naročilo za izvajalca del, ki bo komunalno uredil zemljišče, je pojasnil župan.

V tem letu bo porušen tudi stari objekt vrtca Julke Pibernik, saj je v načrtu izgradnja novega vrtca. »Izdelati moramo še projekt za notranjo opremo,« je dodal župan.

Spomnil je, da se nadaljuje tudi projekt KS Sava – 2. etapa, to je nadaljevanje obnove infrastrukture na Ulici Viktorja Kejžarja do Ulice Bratov Rupar. Vesel je, da po nekaj desetletjih na Jesenice prihajajo po njegovih besedah težko pričakovani infrastrukturni projekti: železniška postaja Jesenice, obnova zdravstvenega doma, izgradnja nove in sodobne Srednje šole Jesenice.

Prebrano 194 krat Nazadnje urejano na torek, 26 marec 2024 09:39

Arhiv župan Blaž Račič

Arhivski prispevki

Arhiv prispevkov ...