Skok na osrednjo vsebino

Župan občine Jesenice

jun  2024 21

Županov kotiček junij 2024

mag. Peter Bohinec, župan občine Jesenice mag. Peter Bohinec, župan občine Jesenice

Ob nastopu mandata sem večkrat poudaril, da so Jesenice odprto in sodobno mesto. In ravno v soboto, ko smo skupaj s prijatelji pobratenega mesta Nagold odpirali nov urbanistično urejen del Plavža, poimenovan Trg prijateljstva, sem o tem še bolj prepričan. Jesenice kot mesto so preplet narodnosti, kultur in verstev, ki že desetletja sobivamo v slogi in prijateljstvu.

Trg je poklon generacijam, ki ustvarjajo podobo mesta in našega vsakdana. Krasi ga kovinska skulptura akademskega kiparja mag. Zorana Pozniča, zasnovana v obliki kaplje, ki ponazarja preplet naših usod in življenj, predvsem pa preplet vsega, kar na Jesenicah živimo. In ni boljše priložnosti za odprtje, kot je bil obisk številne delegacije iz pobratenega mesta Nagold iz Nemčije.

Tridesetletno sodelovanje med mestoma, med kolesarji, fotografi, glasbenima šolama, pihalnima orkestroma, gasilci, dijaki in učitelji srednjih šol je spletlo številne projekte in prijateljstva. Pravijo, da prijatelja spoznaš v nesreči in tako smo ga tudi mi na Jesenicah. Še vedno imam močno v spominu lanskoletno sprožitev površinskega plazu in nevarnost plazenja, ki je ustavilo življenje na Koroški Beli. V času koordinacije evakuacije Koroške Bele me je poklical župan pobratenega mesta Nagold g. Jürgen Großman in ponudil tehnično pomoč. Z zanimanjem je spremljal dogajanje pri nas, in ko je bila nevarnost mimo, podaril sredstva za nakup opreme za naše gasilce. Za to gesto smo mu neizmerno hvaležni.

Zahvalil bi se rad vsem društvom in posameznikom, ki so kakor koli sodelovali pri dogodkih, ki so bili organizirani ob 30-letnici prijateljstva med mestoma. Predvsem pa, da želijo sodelovanje poglobiti in nadgraditi v prihodnje, zato naj živi še naprej prijateljstvo med mestoma Jesenice in Nagold.

Zadnje praznovanje ob 25-letnici pobratenja med mestoma smo praznovali v Nagoldu, zato je bil čas, da svoje prijatelje povabimo medse in skupaj proslavimo naše 30-letno sodelovaje. Od prejšnjega četrtka do nedelje je bila med nami številna delegacija, ki smo ji pripravili vrsto dogodkov. Predstavniki glasbenih šol so sodelovali v projektu skupnega koncerta, ki je bil v soboto zvečer ob podpisu listine o nadaljnji krepitvi sodelovanja med mestoma v Gledališču Toneta Čufarja. Kolesarji so si na kolesih ogledovali lepote našega mesta in okolice. Fotografi so odprli fotografsko razstavo in poskrbeli, da so vsi ti lepi spominski trenutki zbrani na fotografijah in
bodo gotovo našli mesto na eni od naslednjih razstav in v zgodovinski publikaciji.

Začelo se je sodelovanje z gasilci obeh mest, ki so si izmenjali kar nekaj izkušenj in začrtali novo pot sodelovanja. Z županom in občinsko upravo pa smo začeli pogovore o projektih, ki jih želimo izvesti skupaj v prihodnjih letih. Bila je izjemna priložnost, da se ozremo nazaj in vidimo, kako trdne so že 30 let vezi med institucijami, društvi in posamezniki. Ne smem mimo našega Pihalnega orkestra Jesenice - Kranjska Gora, ki je svojih 150 let delovanja prepletel s Pihalnim orkestrom iz Nagolda. Ti so se udeležili tudi velike Parade prijateljstva, ki je bila organizirana v počastitev tako visokega jubileja. Slavnostnega koncerta pihalnega orkestra, ki je bil v petek na pokritem muzeju na Stari Savi, pa se je udeležila tudi častna pokroviteljica in predsednica republike dr. Nataša Pirc Musar.

Konec tedna, ki je za nami, so zaznamovali številni dogodki, vrhunec pa je prav gotovo dosegel z odprtjem trga na Plavžu. Skupaj s prijatelji iz Nagolda smo ga odprli ob kulturnem programu, ki sta ga pripravili glasbeni šoli in Folklorna skupina Juliana s Hrušice. Sobotne Slavnostne akademije ob 30-letnici prijateljstva pa sta se udeležila veleposlanica Zvezne republike Nemčije v Sloveniji njena ekscelenca ga. Natalie Kauther in g. Adrian Pollmann. Skupaj z gosti iz Nagolda smo uživali ob poslušanju združenega orkestra, ki je pripravil ob tej priložnosti bogat in pester glasbeni program. Dogodek, poln čustev in lepih spominov, pa je zaključila pesem Prijatelji za vedno.

Prebrano 212 krat Nazadnje urejano na četrtek, 20 junij 2024 15:50

Arhiv župan Blaž Račič

Arhivski prispevki

Arhiv prispevkov ...