Skok na osrednjo vsebino

Novice

Dec 2016 19

Program vse-življenjskega učenja za dijake športnike na Gimnaziji Jesenice v okviru Nacionalnega programa športa v Republiki Sloveniji

V okviru projekta Tutorstvo mladim športnikom, ki ga izvajamo pod okriljem Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez (OKS-ZŠZ),  smo organizirali kar nekaj dogodkov:

Predavanje na temo dvojne kariere športnikov (izobraževanje in zaposlovanje), varuha športnikovih pravic in finančnega opismenjevanja športnikov, na katerem so predavatelji na konkreten način predstaviti kaj pomeni usklajevanje športa s področjem izobraževanja in / ali zaposlovanja in posamezne ukrepe, projekte in aktivnosti, ki se izvajajo v okviru OKS-ZŠZ. Predavatelji so bili:

Petra Robnik je predstavila projekt Dvojna kariera vrhunskega športnika, Rožle Prezelj je predstavil funkcijo, ki jo opravlja t.j.  varuh športnikovih pravic, Miha Urek je dijakom športnikom predstavil finančno opismenjevanje.  Prikazani so bili intervjuji  z  znanimi  slovenskimi aktualnimi in že upokojenimi olimpijci:  Primož Kozmus, Primož Peterka, Peter Prevc, Raša Nesterovič, Iztok Čop, o aktualni problematiki finančne pismenosti športnika. Predvsem so poudarili, da se morajo mladi športniki zavedati pomembnosti finančnega opismenjevanja, saj gre za njihov lastni obstoj.

Predavanje in delavnica sta bila pripravljena skladno s smernicami Evropske komisije za področje dvojne kariere športnikov in usmeritvami Mednarodnega olimpijskega komiteja in agende 2020, ter smernicami OKS-ZŠZ, ter Nacionalnega programa športa v RS in sicer izobraževanje športnikov s širšimi področji znanja, z namenom razvoja celovite osebnosti športnika in vse-življenjskega učenja.

Našo šolo smo povabili  vrhunskega športnika in olimpijca Iztoka Čopa.

V svoji bogati športni karieri je dosegel številne odlične rezultate. V svoji zbirki ima kar 16 medalj iz svetovni in evropskih prvenstev ter olimpijskih iger. Dijakom je predstavil svojo športno pot. Pasti na katere je naletel v obdobju odraščanja in pubertete. Dijakom je predlagal naj ne zanemarijo prijateljev in socialne komponente zdravja.

Gostili smo tudi  Grega Teraža, nekdanjega dijaka naše gimnazije, ki je svoje izobraževanje nadaljeval in zaključil v Ameriki.  Dijakom je opisal svojo študijsko in športno pot, podrobneje jim je predstavil logistiko vpisa in pogoje za nadaljevanje študija v tujini. V mesecu februarju bo za naše dijake pripravil delavnico na to temo.

Udeležili smo se prireditve,  ki jo  vsako leto  organizira OKS v sodelovanju z Društvom športnih novinarjev - Športnik leta 2016. Dogodek se je odvijal v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani, dne 13. 12. 2016. Lahko smo pozdravili trenutno najuspešnejše vrhunske športnike v Sloveniji. Za naše dijake  športnike je bila to zelo pozitivna izkušnja. Zahvaljujemo se Petri Robnik za vabilo in podporo.

V  mesecu septembru smo  na šolo povabili tudi  naše nekdanje in sedanje dijake - plavalce radovljiškega plavalnega kluba, udeležence Olimpijskih iger v Riu 2016: Anjo Klinar, Roberta Žbogarja, Špelo Perše in Tjašo Pintar.

Po uradni predstavitvi olimpijcev je Tjaša Pintar strnila doživetja njenih prvih OI, podkrepljena s slikovnim gradivom. Sledila so vprašanja naših dijakov iz športnih oddelkov. Zanimala jih je njihova športna pot po OI, kako so usklajevali šolo in šport na naši gimnaziji, kako so lahko nadaljevali s študijem, koliko ur trenirajo na dan, prehrana plavalca športnika, psihična priprava, prosti čas.....

Razvil se je zanimiv in sproščen dialog. Seveda ima največ izkušenj in vrhunskih dosežkov v vrhunskem športu Anja Klinar. To so bile že njene četrte OI, prvih se je udeležila že ko 16 letno dekle, v Atenah, 2004 (takrat je bila dijakinja 1. š oddelka)...

Za Robija Žbogarja so bile to druge OI (na naše srečanje ni prišel zaradi drugih obveznosti). Špela (lanskoletna maturantka) in  Tjaša dijakinja 4 .š sta v Riu  doživeli svoj olimpijski krst.

Na naši šoli smo ponosni na njihove uspehe!

Read 2221 times Last modified on Monday, 19 December 2016 08:08

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Uporabne povezave