Skok na osrednjo vsebino

Novice

Nov 2019 06

Z ministrom za okolje in prostor o objektu za termično obdelavo odpadkov

Z ministrom za okolje in prostor o objektu za termično obdelavo odpadkov Foto: arhiv MOP

Danes so se župani in predstavniki petih občin, ki so izkazale interes za objekt za termično obdelavo odpadkov, sestali z ministrom za okolje in prostor Simonom Zajcem. Ministrstvo za okolje in prostor je namreč spomladi občinam v poizvedovanje poslalo poziv o interesu in možnostih za termično obdelavo odpadkov. Odzvala se je tudi občina Jesenice. Minister in župani so se strinjali, da moramo za svoje odpadke poskrbeti sami.

Današnjega sestanka so se udeležili župani ali predstavniki občin Ljubljana, Maribor, Ptuj, Jesenice in Kočevje, ki so pokazale interes in namen za objekt za termično obdelavo odpadkov.  Minister Simon Zajc je predstavnikom občin predstavil problematiko z odpadki v Sloveniji. Z župani so se strinjali, da moramo kot država in državljani za svoje odpadke poskrbeti sami.  Na sestanku je bilo dogovorjeno, da bodo občine s pomočjo MOP oblikovale in na koncu MOP poslale idejne zasnove njihovih rešitev. Idejna zasnove naj bi vsebovale lokacijske prikaze, varnostne rešitve in zasnove tehnologije, časovnico in načrt vključevanja lokalne skupnosti.

"V roku treh mesecev bo tako izdelan pregled vseh možnosti posamičnih predlogov, nato pa bo sprejeta odločitev, ki bo podlaga za nadaljnje korake glede postavitve objekta za termično obdelavo odpadkov kot del uresničevanje politike samooskrbe z odpadki",

so še sporočili z MOP. 

Pri tem župan občine Jesenice Blaž Račič poudarja, da je občina Jesenice pred časom izrazila šele načelno pripravljenost, da se o zamisli za postavitev sežigalnice oziroma objekta za energetsko izrabo odpadkov v občini Jesenice začnemo pogovarjati s pristojnimi državnimi službami.

"Ob vseh trenutnih neznankah smo seveda še daleč od dokončne odločitve, smo pa ob naši načelni pripravljenosti zavzeli stališče, da bi v primeru postavitve takšnega objekta morali uporabiti najboljšo razpoložljivo tehnologijo in zagotoviti ustrezen javni nadzor nad njegovim delovanjem. Eno od dejstev, ki bi jih morali upoštevati pri gradnji in posledično delovanju takšnega objekta, je tudi to, da je Občina Jesenice izvajalcu gospodarske javne službe oskrbe s toploto v občini Jesenice podelila koncesijo za izvajanje te službe, kar pomeni, da bi morali obe dejavnosti na nek način tudi povezati," 

poudarja župan Račič.     

Read 2143 times Last modified on Thursday, 07 November 2019 09:15

1 comment

  • Comment Link Friday, 08 November 2019 04:45 posted by IVANA

    Spoštovani župan Jesenic,
    nedopustno je, da na srečanju niste izpostavili problema smradu v naši dolini. Ja, za "odpadke" bodo morali občani poskrbeti sami. Več naj bi plačevali in vohali smrad, kajne.

    Report

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Uporabne povezave