Skok na osrednjo vsebino

Novice

Mar 2023 22

Praznik občine Jesenice

Praznik občine Jesenice Foto: Foto Vidmar

Na osrednji slovesnosti ob občinskem prazniku je župan Peter Bohinec najvišje občinsko priznanje, naziv častni občan, podelil opernemu pevcu in učitelju solopetja, predanemu ljubiteljskemu kulturniku, pevcu v zborih in ponosnemu Jeseničanu Jaki Jeraši.

Dvajsetega marca, na dan, ko so Jesenice leta 1929 pridobile mestne pravice, praznuje občinski praznik Občina Jesenice. Osrednja slovesnost je potekala v dvorani jeseniškega gledališča, na njej je župan Peter Bohinec najvišje občinsko priznanje, naziv častni občan, podelil opernemu pevcu in učitelju solopetja, predanemu ljubiteljskemu kulturniku, pevcu v zborih in ponosnemu Jeseničanu Jaki Jeraši.

Plakete Občine Jesenice so prejeli nekdanja ravnateljica Gimnazije Jesenice Lidija Dornig, članica Društva diabetikov Jesenice, dolgoletna prostovoljka in amaterska igralka v Gledališču Toneta Čufarja Jesenice Milica Berlot ter član Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Zgornja Gorenjska in dolgoletni prostovoljec na področju športa Leopold Bizalj. Županovo priznanje za uspehe v času šolanja pa je prejela Zala Klarić.

Letošnje praznovanje so nadgradili s posebnim sprejemom nagrajencev in delegacije pobratene občine Šentjakob v Rožu na Trgu Toneta Čufarja. Nastopil je Pihalni orkester Jesenice - Kranjska Gora, prvič so na slovesnosti sodelovali praporščaki občinskih društev in organizacij. Ob tej priložnosti sta župan Peter Bohinec in novi častni občan Jaka Jeraša predala namenu prenovljeno fontano na Čufarjevem trgu, ki ima po novem tudi svetlobne učinke v barvi slovenske zastave. Osvežili so tudi talne označbe na trgu, ki predstavljajo črtne kode za železo, v prihodnje pa bodo na trg namestili tudi sodoben digitalni zaslon in klopi, in to vse z namenom, da bo trg postal središče družabnega življenja na Jesenicah, je dejal župan Peter Bohinec. Slovesnosti v povsem polni dvorani gledališča so se udeležili tudi častni občani, župani sosednjih občin Kranjska Gora, Žirovnica, Bohinj, Bled, Gorje in Šentjakob v Rožu, državni sekretar na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj Marko Koprivc ter gorenjska poslanka Katarina Štravs. Osrednja pozornost na slovesnosti, ki sta jo povezovala prekaljena Branka Smole in Bojan Pogačnik, je bila namenjena občinskim nagrajencem. Tako kot vsako leto so tudi letos za vsakega od njih pripravili posebno presenečenje v obliki nastopa izbranih gostov.

Naziv častni občan: Jaka Jeraša

Najvišje občinsko priznanje, naziv častni občan občine Jesenice, je iz rok župana Petra Bohinca prejel Jaka Jeraša, operni pevec, učitelj solopetja, ljubiteljski kulturnik in že 85 let ponosen Jeseničan. Kot solist je bil v jubljanski Operi zaposlen polnih 28 let, do upokojitve je odpel kar 64 vlog v 1224 predstavah. Po upokojitvi je pel tudi še v mariborski operi in nastopil še 93-krat. V glasbenih šolah Jesenice in Tržič je poučeval solopetje, štirje od njegovih učencev so postali poklicni glasbeniki. Ob delu je svoj čas namenjal tudi ljubiteljski kulturi, na jeseniškem odru je igral kar devet gledaliških sezon. V operete je bila vpeta vsa družina: Jakova mama in oče, brat Lojze in Jaka. Njegov praded Nikolaj Bernard je bil ustanovitelj prve kovaške godbe v Bohinju in nato še številnih drugih godb, tudi jeseniške. Jaka Jeraša je bil tudi pobudnik novoletnih koncertov na Jesenicah. »Jaka Jeraša s svojim prepoznavnim zvenečim baritonom ponosno razlaga, da je Jeseničan, kjerkoli in kadarkoli se pojavi,« so med drugim zapisali v obrazložitvi. Na slovesnosti so predvajali arhivski posnetek RTV Slovenija, ki je nastal ob Jeraševem tisočem nastopu na odru Opere. Za posebno presenečenje pa sta poskrbela dva njegova nekdanja učenca, Klemen Torkar in Monika Bohinec, mezzosopranistka v Dunajski državni operi, ki nikoli ne odreče nastopa na domačem, jeseniškem odru. Oba sta z nastopom navdušila občinstvo v dvorani.

Plaketa Občine Jesenice: Lidija Dornig

Plaketo Občine Jesenice je prejela Lidija Dornig, nekdanja dolgoletna ravnateljica Gimnazije Jesenice. »Občina Jesenice ji plaketo Občine Jesenice podeljuje za uspešno vodenje in prispevek k ohranitvi in razvoju Gimnazije Jesenice, za uspešno vodenje številnih projektov doma in v tujini ter številnih aktivnostih na področju športa, ki so mlade usmerjale v koristno izrabo prostega časa in zdravega načina življenja. Pomemben je tudi njen prispevek v delovanju v organih Občine Jesenice, v strokovnih skupinah s področja izobraževanja in športa ter stanovskih organizacijah. Delo in rezultati njenih aktivnosti so pomembno prispevali k razvoju in ugledu Gimnazije Jesenice in s tem tudi občine Jesenice na področju pedagoške dejavnosti, srednješolske vzgoje in izobraževanja, športnih dejavnosti in povezovanju Gimnazije Jesenice z gimnazijami v evropskem prostoru,« je bilo zapisano v obrazložitvi. V čast nagrajenki je nastopila glasbena zasedba dijakov Gimnazije Jesenice.

Plaketa Občine Jesenice: Milica Berlot

Plaketo Občine Jesenice je prejela tudi dolgoletna prostovoljka in amaterska igralka v Gledališču Toneta Čufarja Jesenice Milica Berlot. »Leta 1998 se je po diagnosticirani sladkorni bolezni vključila v Društvo diabetikov Jesenice, kjer je opravljala delo članice izvršnega odbora društva ter delo računovodkinje. Leta 2016 je bila imenovana tudi v nadzorni odbor Zveze društev diabetikov Slovenije, kjer je s svojo doslednostjo in natančnostjo reševala težave in usmerjala delo zveze. Za svoje dolgoletno prostovoljno delo je prejela tudi različna priznanja Društva diabetikov Jesenice in Zveze društev diabetikov Slovenije. Že več kot 25 let torej kot prostovoljka usmerja svojo voljo, moč in izkušnje v delo društva diabetikov, več kot 35 let pa je vpeta tudi v delo Gledališča Toneta Čufarja Jesenice – sprva kot prostovoljka pri blagajni in pripravi različnih aktivnosti v gledališču, kasneje pa kot igralka amaterka v gledaliških predstavah,« so zapisali v obrazložitvi. Ker je Milica Berlot tudi članica skupine seniork v jeseniškem gledališču, so za presenečenje poskrbele prav njene igralske kolegice, ki so na odru predstavile delček uspešnice Bolj stare, bolj skeglane.

Plaketa Občina Jesenice: Leopold Bizalj

Plaketo Občine Jesenice je prejel tudi Leopold Bizalj, član Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Zgornja Gorenjska in dolgoletni prostovoljec na področju športa. »Že 25 let je aktiven na športnem področju, natančneje pri hokeju, kjer delo posveča najmlajšim jeseniškim hokejistom, prostovoljno dela kot gospodar, ki skrbi za zavarovanje, zdravniške preglede in vse, kar je potrebno za uspešne treninge in tekmovanja hokejskega podmladka. Dejaven je tudi v Hokejski zvezi Slovenije, kjer trenutno opravlja delo tehničnega vodje mladih reprezentantov U18. Je tudi aktivni udeleženec lokalne akcije Osvajalec Španovega vrha, ki jo vodi Zavod za šport Jesenice. Ta 1365 metrov visoki vrh v naši občini je od leta 2019 do 2022 osvojil 1046-krat. Je tudi veteran vojne za Slovenijo in član Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Zgornja Gorenjska. Od leta 2004 vodi Občinski odbor Jesenice, ki je eden od sedmih občinskih odborov, ki delujejo v območnem združenju. S svojim delom ohranja spomin na dogodke v obdobju osamosvajanja Slovenije,« so zapisali v obrazložitvi. V čast nagrajencu je Pihalni orkester Jesenice – Kranjska Gora navdušil s Prelepo Gorenjsko.

Priznanje za uspehe v času šolanja: Zala Klarić

Župan je podelil tudi priznanje za uspehe v času šolanja. Prejela ga je 19-letna Zala Klarić, ki je z odličnim uspehom zaključila Srednjo šolo Jesenice, smer zdravstvena nega, in se lahko pohvali tudi z nazivom zlate  maturantke. Po končani srednji šoli šolanje nadaljuje tam, kamor si je najbolj želela – na Zdravstveni fakulteti, smer fizioterapija. Je tudi športno aktivna – na področju akrobatike je dosegala svoje najboljše dosežke, kasneje pa nadaljevala z odbojko. Zalo so na odru presenetili dijaki Srednje šole Jesenice, s skladbo Oj Triglav moj dom je nastopil šolski pevski zbor z instrumentalisti.

Iz županovega nagovora

Župan Peter Bohinec je v slavnostnem nagovoru Jesenice označil za sodobno, odprto in prodorno občino. Poleg velikega pomena gospodarstva, ki je znatno povezano z največjim zaposlovalcem v občini, podjetjem Acroni, je posebej poudaril pomen bolnišnice Jesenice, srednje zdravstvene šole in zdravstvene fakultete Angele Boškin, po zaslugi katerih so Jesenice že leta zdravstveno središče Gorenjske. "Jeseniška bolnišnica z zavidljivo zgodovino, tradicijo in znanjem ima vse možnosti, da se razvija in nadgradi v regijsko bolnišnico na sedanji lokaciji ali pa na lokaciji Plavškega travnika, kjer je zemljišče v občinski lasti več kot dovolj veliko za nadaljnji razvoj regijske bolnišnice. Prav tako je v neposredni bližini na razpolago vsa potrebna komunalna in prometna infrastruktura, ki je potrebna za sodoben medicinski in zdravstveni center v tem delu Slovenije. V neposredni bližini so avtocesta, železniška postaja, ki bo v naslednjih nekaj letih podaljšana do Hrušice, kot tudi heliport in garažna hiša. Vsa ta infrastruktura je ključnega pomena, ko rešujemo življenja ljudi. Ne gre zanemariti bližine predora Karavanke, kjer je lahko vsaka minuta v primeru nesreče še kako pomembna," je poudaril župan. Kot je opozoril, je bilo v zadnjem desetletju v Splošno bolnišnico Jesenice vloženih več kot dvajset milijonov evrov. "Že leta 2012 so bili na ministrstvu za zdravje izdelani tudi projekti za njeno nadgradnjo, zato naj bo na tem mestu sporočilo jasno in dovolj glasno, da se bo slišalo na pristojnem ministrstvu v Ljubljani: "Naše, jeseniške bolnišnice ne damo! Ostala bo še naprej glavna bolnišnica za celotno Gorenjsko in severno Primorsko."

V nadaljevanju je župan poudaril, da je spomladi široko odprla vrata vizija sodobnih in odprtih Jesenic. "Imeli smo niz uspešnih prireditev. Hruščanski pustni sprevod je dobesedno prebudil Jesenice iz dolgega zimskega sna. Številne in dobro obiskane prireditve ob Jožefovem sejmu so jasen znak, da mesto potrebuje raznoliko družbeno dogajanje. Zato je osrednji Trg Toneta Čufarja danes zasijal in zadihal na vsa pljuča. Poleg osvežitve talnih označb – črtne kode za železo je danes po nekaj letih ponovno zaživela jeseniška fontana, ki ima po novem tudi svetlobne učinke v barvi slovenske zastave. Na trg bomo namestili sodoben digitalni zaslon in klopi, in to vse z namenom, da bo trg postal središče družabnega življenja na Jesenicah," je dejal in napovedal tudi prireditve, ki jih z društvi in drugimi organizatorji pripravljajo za poletne dni. "Poletje na Jesenicah bo letos zelo osvežujoče. Ob tem želim posebej omeniti tudi visok jubilej, ko bo jeseniška cerkev sv. Lenarta na Murovi v mesecu novembru praznovala petsto let obstoja, za kar jim že sedaj iskreno čestitam. Iskreno moram čestitati tudi generacijam hokejistov, ki so in nas še vedno razvajajo z vrhunskimi uspehi; 75-letna bogata zgodovina jeseniškega hokeja je z zlatimi črkami zapisana v naših srcih. V tem letu praznujejo tudi jeseniški gasilci, ki bodo v mesecu septembru obeležili 130-letnico delovanja, ki vsa ta desetletja temelji na požrtvovalnosti, solidarnosti in prostovoljstvu. In zato vam hvala!"

Dotaknil se je tudi ene od prihodnjih investicij, skorajšnje prenove železniške postaje in celotnega območja z železniško infrastrukturo. "Skupaj z Družbo Republike Slovenije za investicije iščemo rešitve, da bomo pri prenovi dobili dodatne površine za urejanje mirujočega prometa in prometne povezave med osrednjim delom Jesenic in krajevno skupnostjo Podmežakla, kot je to nekoč že obstajalo. Tukaj imam predvsem v mislih Center 2 in območje Plavža, kjer moramo urediti parkiranje in zasnovati novi urbani prostor kot parkovno središče s sprehajališčem. Jesenice bomo na ta način povezali in odprli občanom in občankam."

S Stanovanjskim skladom Republike Slovenije se Občina Jesenice pripravlja tudi na začetek gradnje novih stanovanj na območju TVD Partizan. Ta bodo v prvi vrsti namenjena mladim in njihovim družinam, pridobitev pa bodo tudi zelene površine, ki odražajo višjo kakovost bivanja v urbanih naseljih. Prav v višjo kakovost bivanja in ustvarjanje pogojev za razvoj podjetij so usmerjeni napori Občine Jesenice. Pogoj za razvoj sta urejeni komunalna in prometna infrastruktura, pri čemer računajo na evropska sredstva za zeleni prehod in tudi sredstva za trajnostno mobilnost. Pridobivanje evropskih in državnih sredstev bo omogočilo zaključek obnove Ruardove graščine; župan je poudaril, da je investicijo treba nadaljevati, saj gre za spomenik državnega pomena, ki pa v prvi vrsti predstavlja jeseniško zgodovino, dediščino – in ne nazadnje jeseniško identiteto.

Še en izziv pa je sanacija bazena Ukova, ki je nepozaben del otroštva in mladosti večine Jeseničanov. "Zato si želim tvornega sodelovanja vseh tistih, ki morda v tem trenutku dvomijo v rešitev, sam pa sem prepričan, da moramo bazen Ukova s skupnimi močmi urediti do te mere, da ga bomo varno in brezskrbno uporabljali še nekaj časa. Vse dokler ne bomo začeli celovite investicije, s katero bomo dobili sodoben bazen," je dejal župan, ki je čestital tudi občinskim nagrajencem in se jim zahvalil za vse, kar so delali z nesebično mislijo za dobro drugih in Jesenic. Voščil pa je tudi vsem občanom ob občinskem prazniku.

Ostali kulturni program

Poleg prej omenjenih nastopajočih so na prireditvi so nastopili tudi gostje iz Šentjakoba v Rožu, zapel je Moški pevski zbor Maria Elend/Podgorje, kulturni program pa so sooblikovali še učenec Glasbene šole Jesenice Filip Škufca s harmoniko in skladbo Na Golici ter skupina mladih folkloristov iz različnih jeseniških kulturnih društev.

Read 657 times Last modified on Thursday, 23 March 2023 15:54

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Uporabne povezave