Skok na osrednjo vsebino

Participativni proračun

Apr 2021 28

Na Jesenicah se začenjajo delavnice v sklopu participativnega proračuna

Občani in občanke občine Jesenice bodo lahko odločali o tem, za katere projekte bo v naslednjih dveh letih namenjenih 280.000 € iz občinskega proračuna. Projektne predloge bo možno oddati od 3. maja do 11. junija 2021, v pomoč pri pripravi pa bodo v prvi polovici maja organizirane informativne delavnice. Projektne predloge lahko vloži in o njih glasuje vsak občan oziroma občanka (fizična oseba) s stalnim prebivališčem v občini Jesenice, star/-a 16 let ali več.

V občini Jesenice so se začeli postopki izvedbe participativnega proračuna, ki omogoča, da se v letih 2022 in 2023 del proračunskih sredstev, natančneje 280.000 €, nameni projektom, ki jih bodo predlagali in izglasovali občanke in občani. Projektne predloge bo možno oddati od 3. maja do 11. junija 2021, v pomoč pa bodo v prvi polovici maja organizirane informativne delavnice. Te bodo zaradi trenutnih epidemioloških razmer potekale preko spleta, in sicer za območje vsake krajevne skupnosti posebej, ena delavnica bo organizirana posebej za področje mladih. Povezava do posamezne delavnice je objavljena na spletni strani jesenice.si/jesodlocam.

"Občani najbolje poznajo okolje, v katerem živijo, s tem pa tudi potrebe posameznega naselja. S participativnim proračunom želimo še bolje spoznati potrebe naših  ljudi, ki živijo v posameznih lokalnih okoljih, in jih, v okviru vnaprej določenih finančnih okvirov, tudi zadovoljiti. Pomembne so vse faze postopka, od zbiranja predlogov občanov do glasovanja za posamezne projekte, pri tem pa je sodelovanje občanov v projektu ključno. Občanke in občane zato vabim, da se vključijo v aktivnosti za izvedbo participativnega proračuna, da se udeležijo predstavitvenih delavnic, da predlagajo projekte in da ne nazadnje sodelujejo pri odločanju oziroma izbiri tistih projektov, ki jih bomo v prihodnih dveh letih financirali in izvedli s sredstvi občinskega proračuna,"

je povedal župan Blaž Račič.

Občani bodo na delavnicah lahko izvedeli več o postopku participativnega proračuna, hkrati pa bo na njih možno oblikovati osnutke predlogov projektov, ki bodo ustrezali vnaprej določenim merilom in bodo tako tudi izvedljivi. Projektne predloge bodo lahko občani oddali preko spletne aplikacije Consul ali pa na posebnem obrazcu, ki ga najdejo na spletni strani projekta oziroma na sedežih krajevnih skupnosti. Del obrazca so tudi merila, ki jih mora projektni predlog izpolnjevati, da se uvrsti na glasovanje, zato na Občini Jesenice občane že vnaprej vljudno vabimo, da si že pred delavnicami obrazec in merila ogledajo ter razmislijo, kakšne projekte bi si želeli, da se v njihovem lokalnem okolju izvedejo. Kot orientir za pripravo projektnih predlogov je na spletni strani jesenice.si/jesodlocam objavljen tudi informativni cenik s primeri višin stroškov nekaterih posameznih najpogostejših del oziroma projektov.

Projektne predloge lahko vloži in o njih glasuje vsak občan oziroma občanka (fizična oseba) s stalnim prebivališčem v občini Jesenice, star/-a 16 let ali več. Udeležba na delavnici ni pogoj za oddajo projektnega predloga.

 

TERMINI SPLETNIH DELAVNIC

  • za območje KS Slovenski Javornik–Koroška Bela: ponedeljek, 3. maj 2021, ob 17.00
  • za območje KS Blejska Dobrava: torek, 4. maj 2021, ob 17.00
  • za področje mladih: petek, 7. maj 2021, ob 17.00
  • za območje KS Podmežakla in KS Sava: ponedeljek, 10. maj 2021, ob 17.00
  • za območje KS Planina pod Golico: torek, 11. maj 2021, ob 17.00
  • za območje KS Plavž: sreda, 12. maj 2021, ob 17.00
  • za območje KS Hrušica: četrtek, 13. maj 2021, ob 17.00

 

Povezava do spletnih delavnic: https://us02web.zoom.us/j/88373842164?pwd=WisvaVdhZDNhZ2M2cWVNR293TzJFdz09

Pri izvedbi delavnic sodelujemo z Zavodom Nefiks. Pred in med delavnicami bo poskrbljeno za tehnično pomoč glede uporabe orodja Zoom, in sicer na telefonski številki 040 698 915. Več informacij o uporabi orodja Zoom je na voljo tudi na njihovi spletni strani.

Read 5280 times Last modified on Thursday, 29 April 2021 08:58

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Novice in obvestila