Skok na osrednjo vsebino

Novice

sep  2015 10

S spominom na talce obeležili praznik KS Slovenski Javornik – Koroška Bela

 

Krajevna skupnost Slovenski Javornik – Koroška Bela je prvi konec tedna v septembru praznovala svoj krajevni praznik, ki ga obeležujejo v spomin na pet talcev, ki jih je okupator 4. septembra 1941 ustrelil ob pokopališkem zidu na Koroški Beli.

V spomin na ta tragični dogodek so ob spomeniku talcem pripravili krajšo komemoracijo s polaganjem vencev v spomin in opomin na trpljenje krajanov med drugo svetovno vojno, saj je spomenik posvečen 147 padlim krajanom. Po polaganju vencev je sledila otvoritev fotografske razstave v razstavnem salonu DPD Svoboda na Slovenskem Javorniku. V imenu Občine Jesenice se je obeh dogodkov udeležila podžupanja Vera Pintar.

Osrednji del praznovanja praznika krajevne skupnosti se je odvijal v nedeljo, 6. septembra, in sicer z gasilsko mokro vajo na Koroški Beli in s tradicionalnim druženjem na Pristavi, ki se ga je v lepem vremenu udeležilo več kot 500 krajanov. V kulturnem programu je nastopil Pihalni orkester Jesenice-Kranjska Gora, za zabavo pa je poskrbel Hajni Blagne. Zbrane je pozdravila predsednica krajevne skupnosti Maja Otovič, med prisotnimi pa je bil tudi podžupan občine Jesenice Miha Rebolj. Otovičeva je izpostavila posebne dosežke minulega leta, kamor predvsem štejejo ureditev otroškega igrišča, ki ga bo Občina Jesenice odprla v kratkem, ni pa pozabila omeniti vseh prostovoljcev, ki so pri tem pomagali, saj je njihovo delo omogočilo, da so lahko kupili več igral. Med večjimi dosežki krajevne skupnosti je izpostavila še dokončanje projekta Trebež, kjer se v prihodnjem letu obeta celovita adaptacija območja Trebeža z izgradnjo kanalizacije in ostalih napeljav, za katerega je v teku že razpis za izbor izvajalca del.

Na tradicionalnem druženju na Pristavi so se krajani pomerili v različnih športih, predvsem pa so uživali v lepem vremenu. Manjkali niso niti možnaristi domačega kulturnega društva Možnar, ki so s poki petih možnarjev iznad Koroške Bele in Slovenskega Javornika do nadaljnjega pregnali vse temne oblake.

Prebrano 1779 krat Nazadnje urejano na sreda, 23 marec 2016 22:10

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave