Novice

apr  2018 02

Četrtošolce ozaveščali o pravilnem odlaganju odpadnega jedilnega olja

Foto: JEKO d.o.o. Foto: JEKO d.o.o.

JEKO, javno komunalno podjetje, d.o.o., Jesenice, je v preteklem mesecu začelo z izvajanjem projekta Zbiranje odpadnega olja iz gospodinjstev, katerega namen je ekološko ozaveščanje učencev o pravilnem zbiranju odpadnega jedilnega olja, preko njih pa tudi njihovih staršev in širšega lokalnega okolja. Z njim želijo dolgoročno zmanjšati škodljive vplive na okolje zaradi neprimernega načina odlaganja odpadnega jedilnega olja. Projekt, ki se izvaja v občinah Zgornje Gorenjske, torej tudi v občini Jesenice, je zasnovan kot tekmovanje v zbiranju odpadnega jedilnega olja iz gospodinjstev v vseh oddelkih 4. razredov osnovnih šol, vendar gre v prvi vrsti za ekološko osveščanje.

Na Jesenicah je podjetje JEKO, d.o.o. marca izvedlo izobraževanje za več kot 250 jeseniških četrtošolcev. Na izobraževanju je bila prisotna tudi maskota Sončnica, ki je otroke poučila, zakaj je neprimerno odlaganje odpadnega jedilnega olja škodljivo za okolje, in o pomembnosti varovanja le-tega. Med drugim so otroci izvedeli, da olja, ki nam ostane po cvrtju ali peki, nikakor ne zlivamo v straniščno školjko, greznico ali odtočni sistem, saj lahko zamašimo odtočne cevi ali celo čistilne naprave, s tem pa lahko ustvarimo veliko škodo v odtočno-kanalizacijskem sistemu. Odpadno olje sodi v zbirni center, kjer ga zbirajo v posebnem zabojniku, tja pa ga lahko prinesete v plastenkah od olja, pijač, v kozarcih za vlaganje ali v podobni embalaži, ki jo je predhodno treba očistiti od prejšnje vsebine. Pri tem pa predstavniki podjetja JEKO d.o.o. opozarjajo še, da med odpadna jedilna olja uvrščamo rastlinska olja (npr. olivno olje in olja iz različnih semen) ter rastlinske in živalske maščobe (npr. margarina ali maslo, ki ostaneta po cvrtju), ne pa tudi avtomobilskega olja, ki ga z odpadnim jedilnim oljem ne smemo mešati. Reciklirano olje je mogoče predelati v  bio-dizel, torej ekološko gorivo, ki ne onesnažuje okolja, glicerin, ki ostane pri predelavi, pa se uporablja v farmacevtski industriji.

V okviru projekta Zbiranje odpadnega olja iz gospodinjstev bodo učenci v naslednjih mesecih odpadno jedilno olje iz gospodinjstev prinašali v Zbirni center Jesenice, junija pa bo za zmagovalni oddelek 4. razreda, ki bo zbral največ odpadnega jedilnega olja na učenca, kot zaključek projekta organiziran izlet v Piran.

Odpadno jedilno olje je največji sovražnik pitne vode. 1 liter odpadnega olja onesnaži kar 1.000 litrov vode, zato z njim ravnajte odgovorno. Odločite se modro – odpadno olje shranjujte v plastenke, ki jih nato odpeljite v najbližji zbirni center.
Nikakor ga ne vlivajte v straniščno školjko ali lijak!
Prebrano 1736 krat Nazadnje urejano na sreda, 04 april 2018 10:22

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave