Skok na osrednjo vsebino

Novice

apr  2018 23

V Gledališču Toneta Čufarja predstavili Nagrado

V Gledališču Toneta Čufarja predstavili Nagrado Foto: Andraž Sodja

Prejšnji teden je v Gledališču Toneta Čufarja potekala predstavitev Nagrade, knjižnega prvenca Jeseničana Marka Lukana.

Ob praznovanju svetovanega dneva knjige je Jeseničan Marko Lukan preteklo sredo v organizaciji Občinske knjižnice Jesenice v dvorani Gledališča Toneta Čufarja pripravil predstavitev svojega knjižnega prvenca, romana z naslovom Nagrada, hkrati pa je prisotnim razkril še delček sebe in svoje življenjske zgodbe. V sproščenem pogovoru z novinarko Moniko Sušanj je avtor razkril zanimivo in pisano ozadje nastajanje knjige, predstavitev pa je potekala ob rockerskih glasbenih premorih s skupino Seven days in may ter plesalkami plesne skupine Ritualke. Predstavitve se je udeležilo več kot 50 obiskovalcev predstavitve, med drugim tudi jeseniška podžupana Vera Pintar in Miha Rebolj.

Osrednji motiv knjige Nagrada je boj za občinsko nagrado 30 tisoč evrov. Sama zgodba je že takoj po izidu sprožila nekaj polemik, saj so nekateri zgodbo knjige na spletnih družbenih omrežjih interpretirali kot resnično zgodbo in so nekateri izmed sedmih smrtnih grehov, ki vodijo zgodbo, tudi v resničnosti udarili na plano. Koliko resničnosti najde v zgodbi, je povezovalka povprašala tudi jeseniškega podžupana Miho Rebolja, ki je pojasnil, kako dejansko poteka izbiranje občinskih nagrajencev, in dodal, da v zgodbi tudi sam najde delce osebnosti resničnih ljudi.

V prvem delu predstavitve so poslušalci so imeli možnost slišati tudi nekaj o življenju samega avtorja, med drugim o pestrih dogodkih iz svojega življenja, zanimivih intervjujih, ki jih je objavil na svojih spletnih straneh, in tudi o prelomnih dogodkih svojega življenja, ki so ga zaznamovali kot avtorja in človeka. Ravno ti pestri dogodki ter številne zanimive osebnosti, s katerimi se je srečal, so navdihnile njegov knjižni prvenec, saj delčke resničnih oseb in življenjskih izkušenj, ki so zaznamovale avtorja, najdemo tudi v knjigi, kajti po mnenju avtorja vsaka zgodba - tudi takšna, ki je povsem izmišljena - vedno vsebuje drobce pravih ljudi, ki ti stopijo na pot. Po prvem delu predstavitve, ki je bil namenjen predstavitvi avtorja, je pogovor v drugem delu večera potekal o sami knjigi, kosih resničnosti v njej in vplivih resničnih ljudi in življenjskih izkušenj, kjer je Marko Lukan izpostavil tudi bolj čustveno plat ter se zahvalil vsem, ki so mu pomagali na življenjski in literarni poti. S pomembno izkušnjo luči v temi pa je napovedal tudi že novo knjigo, za katero upa, da mu jo uspe dokončati do konca letošnjega leta.

Prebrano 2081 krat Nazadnje urejano na sreda, 25 april 2018 09:47

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave