Skok na osrednjo vsebino

Novice

apr  2018 24

Na Jesenicah je vrata odprla kavarniška popravljalnica

V Centru ponovne uporabe (CPU) na Jesenicah, ki so ga v prostorih komunalnega podjetja JEKO d.o.o. na Cesti maršala Tita 49, odprli v začetku aprila, je minuli konec tedna vrata odprla še kavarniška popravljalnica (t. i. repair cafe). Gre za tretjo kavarniško popravljalnico v Sloveniji; preostali dve sta še v Vojniku in v Ljubljani, v svetu pa jih je nekaj čez 1500. Obiskovalci si bodo lahko v njej vsak zadnji petek v mesecu privoščili kavo in klepet ter v sodelovanju z različnimi mojstri, ki bodo prisotni, zamenjali zadrgo na krilu, popravili uhane ali obnovili dotrajan stol.
Odprtja so se udeležili tudi jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger in podžupan Miha Rebolj ter direktorica mreže CPU dr. Marinka Vovk in direktor javnega komunalnega podjetja JEKO d.o.o. Uroš Bučar. Ravno podjetje JEKO d.o.o. je bilo namreč poleg CPU pobudnik kavarniške popravljalnice, s katero želijo utrditi zavedanje o pomenu konkretnih dejanj, ki identificirajo občino Jesenice kot okoljsko in družbeno odgovorno.

Kot je povedala direktorica Centra ponovne uporabe dr. Marinka Vovk, je zasnova kavarniške popravljalnice takšna, da ljudje sporočijo, katere izdelke imajo doma in bi jih želeli popraviti oziroma obnoviti ter sami tega zaradi pomanjkanja znanja ali ustreznega orodja ne zmorejo. V prostorih CPU Jesenice so urejeni namenski prostori, opremljeni za možnost popravil različnih skupin izdelkov, od lesenega in dekorativnega programa, elektronskih naprav in oblačil ter tekstila do otroških izdelkov. Obiskovalci kavarniške popravljalnice prinesejo izdelke, ki so se poškodovali, niso bili dlje časa v uporabi, skratka izdelke, ki polnijo predale in omare in jih še želijo uporabljati. Skupaj  z mojstrom za popravila najprej izvedejo »diagnozo« in jih potem popravijo. Za dobro počutje je na voljo kava in čaj, kjer se izključno uporabljajo skodelice za večkratno uporabo iz sistema zaključenega kroga »re-use«. Obiskovalci si izbrano skodelico, v kateri ob popravilu srkajo kavico ali drug napitek potem brezplačno odnesejo domov, saj jih bo le-ta spomnila na pomen kroženja virov. V času dogodka Repair Café bo tudi dišalo iz kotička babičine izbe, saj se obiskovalci naučijo, kako porabiti vsa živila in viške hrane, da se ne zavržejo. Pogosto ljudje v časovni stiski nimajo idej, kako pospraviti hladilnik in pri tem pripraviti povsem novo, okusno jed ter preprečiti, da se le-ta prej pokvari.

Fundacija Repair Café iz Amstredama deluje po vsem svetu pod enotno blagovno znamko in združuje pobudnike in ustvarjalce, ki želijo sodelovati v tovrstni mreži Repair Café. Fundacija ima vzpostavljena enotna pravila delovanja po vsem svetu, svetovna veriga tovrstnih kavarnic s popravili omogoča učenje o popravilih za različne izdelke, kar omogoča njihovo daljšo uporabo in prispeva h krožnemu gospodarstvu.

Prebrano 3882 krat Nazadnje urejano na torek, 24 april 2018 19:13

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave