Skok na osrednjo vsebino

Novice

dec  2011 19

Poročilo o obisku palačinkarne na Jesenicah

poročilo o obisku palačinkarne na jesenicah

Palačinka je jed, pripravljena iz mleka, jajc, moke in soli. Lahko pa so osnovni masi dodani sladkor, zelišča, začimbe ... Masa se speče na ponvi z oljem. Pečeno palačinko namažemo z različnimi nadevi. Najpogosteje se med sladkimi nadevi uporabljajo marmelada, čokolada, orehov nadev, skuta ... Palačinke pa ni nujno, da se jedo kot slaščica in so lahko nadevane tudi z mesnimi, zelenjavnimi in drugimi nadevi. Beseda palačinka izhaja iz romunščine in ima svoj koren v latinski besedi placenta, ki pomeni pecivo. V slovenščino smo besedo, podobno kot češčina in hrvaščina, prevzeli preko madžarščine, kjer ji pravijo palacsinta. Jesenice so pred kratkim dobile prvo Palačinkarno v kateri pečejo slastne palačinke. Imenuje se Billy. Ponudba v kateri prednjačijo palačinke – ne le sladke z več deset različnimi namazi, od marmeladnega, čokoladnega, kokosovega temveč tudi slane ( s sirom, šunko, pršutom … ). Poleg tega pečejo tudi kokice in najrazličnejše vrste sladoleda. Ponujajo tudi različne vrste dišeče kave. Slastne palačinke imajo premer 40 centimetrov.

Pričenja se najbolj veseli mesec v letu, ki ga je zaznati na vsakem koraku. Mesec praznovanj, druženj, mesec, ko je izrečenih največ lepih želja in voščil. Obiskal nas je prvi dobri mož Miklavž, Božiček in Dedek Mraz sta na poti. December je tisti mesec, ki je najbolj pisan, pester, zabaven ..., zapade prvi sneg, mi imamo pa končno čas, da se malo poveselimo.

S tem namenom smo se člani društva SONČEK ZGORNJE GORENJSKE v ponedeljek

12. decembra 2011 ob 16 uri zbrali v Palačinkarni Billy na Jesenicah. Prijazni gostinci so nam spekli slastne palačinke in nam polepšali praznično razpoloženje. V prijetnem klepetu in odličnem vzdušju nam je hitro minilo popoldne. Seveda pa to še ni bilo vse, kajti obiskali so nas tudi parkeljni, angelčka in Miklavž, ki je vsakemu podaril skromno darilce.

Cilj obiska Palačinkarne Billy na Jesenicah je bil, da bi osebe s posebnimi potrebami koristno preživele svoj prosti čas, pričarati jim praznično vzdušje, da se med seboj spoznamo, družimo ter zabavamo, izmenjamo izkušnje, s tem pa želimo invalidnim osebam pomagati pri vključevanju v normalno življenjsko okolje, naučiti jih samostojnega in neodvisnega življenja ter osamosvajanja od staršev, po drugi strani pa pridobivanje novih izkušenj v različnih okoljih in situacijah.

Zahvaljujemo se Palačinkarni Billy na Jesenicah za donirane Croissant, ki so jih podarili vsakemu udeležencu.

 


Društvo SONČEK ZGORNJE GORENJSKE je vpisan v register društev, ki ga vodi Upravna enota Jesenice / zaporedna številka : 168 / matična številka : 1173162 / šifra dejavnosti : 94.991 / davčna številka : 52760545 / e-pošta : Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. naslov : Cesta maršala Tita 65, Jesenice 4271 / telefon : (051) 604 - 789 / TR.R:03186-1000368041 / Odločba MDDSZ o vpisu v register invalidskih organizacij številka : IO - 017 / 01

Prebrano 5677 krat Nazadnje urejano na sreda, 19 junij 2013 13:57

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave