Skok na osrednjo vsebino

Novice

jan  2022 07

Srečanje zgornjegorenjskih županov s predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije

Srečanje zgornjegorenjskih županov s predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije Foto: Manca Šetina Miklič, Občina Radovljica

V Radovljici so se danes v okviru koordinacije županov Zgornje Gorenjske s predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdanom Gabrovcem srečali župani gorenjskih občin, v katerih so olimpijski in drugi panožni športni centri, in drugih zgornjegorenjskih občin z močno športno tradicijo in razvito infrastrukturo.

Olimpijski komite je mrežo športnih centrov za pripravo vrhunskih in drugih športnikov vzpostavil za sistematično izboljšanje pogojev za razvoj športnih panog. Na Gorenjskem sta olimpijska športna centra Bled – Radovljica in Planica – Kranjska gora ter nacionalni nogometni center Brdo ter plavalni in vaterpolski panožni športni center Kranj. Župani so predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije povprašali po načrtih za sofinanciranje športne infrastrukture v krajih, ki so pridobili v letu 2013 uvedeno licenco športnih centrov, pri čemer ne bi smeli zmanjševati sredstev za sofinanciranje športnih programov. Naziv olimpijskega športnega centra naj bi namreč omogočal sofinanciranje dejavnosti in strokovnega kadra na področju vrhunskega športa iz državnih in evropskih sredstev, prav tako naj bi bili sofinancirani obratovalni stroški oziroma amortizacija objektov ter gradnja in posodabljanje športne opreme.

Predsednik Bogdan Gabrovec je povedal, da cilji doslej niso bili uresničeni, ker niso bili sistemsko podprti. Olimpijski komite Slovenije si prizadeva povečati vire za sofinanciranje športnih programov in investicij ter uvesti zakonsko podlago, ki bo ob določenih pravilih omogočala prednostno sofinanciranje olimpijskih športnih centrov. Upa, da bo še v tem mandatu sprejeta sprememba zakona, ki bi omogočala financiranje športnih centrov, sočasno pa bodo speljali postopke za obnovo podeljenih licenc.

Župani so predsednika olimpijskega komiteja še pozvali, da podpre njihovo pobudo ministrstvoma za izobraževanje in za gospodarstvo, da se v šolskem letu 2022/2023 zimske počitnice ne planirajo v času svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju, ki bo v Planici med 21. februarjem in 5. marcem 2023. S tem bi namreč ne le razbremenili turistične kapacitete, temveč bi omogočili gospodarstvu optimizacijo učinkov prvenstva, učencem pa v okviru organiziranih športnih dni ogled prvenstva.

Prebrano 601 krat Nazadnje urejano na ponedeljek, 10 januar 2022 12:45

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave