Skok na osrednjo vsebino

Novice

feb  2024 09

Mojca Čebulj in Anton Justin dobitnika priznanj na področju ljubiteljske kulture

Osrednja prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku v občini Jesenice je potekala v četrtek, 8. februarja, v dvorani Gledališča Toneta Čufarja na Jesenicah. Slavnostna govornica Štefanija Muhar, dobitnica priznanja za področje ljubiteljske kulture v občini Jesenice leta 2021, je med drugim s kritičnimi besedami orisala stanje duha na področju kulture, ki je vedno na svoj način pomembna za identiteto in obstoj naroda.

Posebej se je dotaknila ljubiteljske kulture na Jesenicah in širše, ki je po njenih besedah že od nekdaj bogata, raznovrstna in predvsem množična, zato upravičeno uživa ponos med številnimi občankami in občani. "V kulturnih društvih se združujejo ljudje različnih starosti, spolov in poklicev, ki v veliko zadovoljstvo družbe svoj prosti čas prostovoljno namenjajo dejavnostim, ki dajejo smisel, veselje in posebno lepoto in čar njihovemu življenju in življenju prebivalcev, ki cenijo kulturo in umetnost.

Vse prepogosto pa se vseeno pozablja, da se skriva za vsakim kulturnim dogodkom cela vojska ljudi in na stotine ur podarjenega dela in dragocenega časa. A smo vse prepogosto pripravljeni prej izreči kritiko kot pohvalo, kaj šele zahvalo. Tišina je tudi zgovorna. Kot pribito velja, da v ozkem porečju Save in v naročju Karavank in Mežakle kljub večkrat mačehovskemu odnosu do dela kulturnikov kultura ne spi, ne životari niti ne joka, ampak kljub pogosto skromnim pogojem zanosno dela, razpira krila in dviga glas, da odmeva od Golice do Blejske Dobrave in Vintgarja, od Koroške Bele do Jesenic, od Hrušice do Kurje vasi, Kočne in Javornika," je med drugim izpostavila Štefanija Muhar v slavnostnem govoru.

Na prireditvi je predsednik Zveze kulturnih društev Jesenice Miloš Možina podelil dve priznanji posameznikoma za dolgoletno delo in dosežke na področju ljubiteljske kulture. Mojca Čebulj, učiteljica glasbe na Osnovni šoli Toneta Čufarja na Jesenicah, je priznanje prejela za zavzeto delo in ustvarjanje na področju zborovskega petja. V šoli vodi več zborov, v prostem času je 21 let zborovodkinja in občasno pevka Ženskega pevskega zbora Mavrica Jesenice. Je idejna vodja zasnov in izvedbe programov različnih zvrsti zborovske glasbe. Anton Justin je priznanje prejel za več kot petdesetletno delovanje v Pihalnem orkestru Jesenice-Kranjska Gora. Igra trobento, poleg tega je od leta 2011 predsednik orkestra. Skrbi za usklajevanje in izvedbo vseh nastopov orkestra. Zaslužen je za številne uspehe, ki jih orkester dosega na tekmovanjih, samostojnih koncertih in nastopih.

V glasbenem programu je nastopil kvartet Poljanskih orgličarjev, s Prešernovimi verzi ga je obogatil Lojze Ropret.

Prireditev je pripravila Zveza kulturnih društev Jesenice v sodelovanju z jeseniško Območno izpostavo Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in Gledališčem Toneta Čufarja.

 

Prebrano 316 krat Nazadnje urejano na petek, 09 februar 2024 14:41

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave