Skok na osrednjo vsebino

Novice

jul  2024 03

120 let gasilstva na Hrušici

120 let gasilstva na Hrušici Foto: Janko Rabič

Hrušica je bila v juniju v znamenju velikega praznovanja domačega prostovoljnega gasilskega društva. Mineva 120 let od zametkov nastajanja gasilstva v kraju.

Pogosti požari na neustrezno zgrajenih hišah so narekovali ustanovitev požarne brambe, ki jo je najprej vodil Matija Klinar starejši. V vseh letih so v stalni pripravljenosti za posredovanje v požarih in drugih izrednih dogodkih, veliko pozornosti namenjajo izobraževanju, usposabljanju in delu z mladimi.

Danes imajo vrhunsko opremo, ki omogoča hitro in učinkovito posredovanje. Kot prostovoljno gasilsko društvo člani za potrebe intervencij pokrivajo železniški in cestni karavanški predor na Hrušici za kar so tudi dodatno opremljeni in usposobljeni. Na slavnostno seji društva so se ob navzočnosti članov in gostov ozrli v zgodovino in pregledali mejnike razvoja in dopolnjevanja opreme ter dejavnosti na številnih področjih.

Med drugim so jim pohvale za opravljanje plemenite dejavnosti izrekli predsednik Gorenjske gasilske zveze Jože Derlink , predsednica Gasilske zveze Jesenice Saša Kejžar in župan občine Jesenice Peter Bohinec. Zaslužnim članom, sosednjim društvom in ostalim, ki jim nudijo pomoč, so podelili priznanja.

Najvišja so prejeli: plamenice Gasilske zveze Slovenije: Saša Kejžar, Klemen Kejžar, Miha Klinar in Jaka Štravs, odlikovanja Gasilske zveze Slovenije Irena Razinger, Janez Marinčič in Milan Rupar. Odlikovanje Gasilske zveze Slovenije za posebne zasluge je prejel Robert Kejžar. V okviru jubileja so izvedli sektorsko vajo in parado skozi Hrušico v kateri so poleg članov domačega društva sodelovali člani sosednjih gasilskih društev, pihalni orkester Jesenice-Kranjska Gora, Folklorna skupina Juliana, konjeniki in drugi. 

Prebrano 179 krat

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave