Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

feb  2016 23

Nova državna razpisa za nepovratna sredstva na področju kmetijstva

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je objavilo dva javna razpisa za nova nepovratna sredstva. Prvi javni razpis, v višini 8 milijonov evrov, je namenjen naložbam v nakup nove mehanizacije in opreme za sečnjo in spravilo lesa. Drugi javni razpis, v višini 20 milijonov evrov, pa za naložbe v predelavo, trženje oziroma razvoj kmetijskih proizvodov.
 
Na prvega, v katerem bodo vloge za nova nepovratna sredstva zbirali od 14. marca 2016 do 15. aprila 2016, se lahko prijavijo tako fizične osebe kot samostojni podjetniki in pravne osebe. Upravičenci lahko pridobijo do 40 odstotkov celotne vrednosti naložbe, najnižji znesek podpore je 1.000 evrov, iz tega naslova pa lahko v celotnem programskem obdobju od 2014–2020 iz te operacije dobijo največ pol milijona evrov.
 
Na drugi razpis pa se lahko upravičenci prav tako prijavijo od 14. marca 2016, a do vključno 13. aprila 2016. Na njem bodo razdelili 20 milijonov evrov, upravičene pa so naložbe v predelavo kmetijskih proizvodov, njihovo predelavo v nekmetijske proizvode ter trženje proizvodov iz lastne pridelave in predelave. Tako lahko nova nepovratna sredstva med drugim dobijo vlagatelji v ureditev in obnovo objektov, opreme, skladiščnih kapacitet, oskrbe z vodo ali varčno rabo vode, ureditev greznic in čistilnih naprav, v proizvodnjo elektrike in toplotne energije za lastno porabo ter za posodobitev energetskih sistemov. Prav tako so upravičene naložbe v nabavo mobilnega predelovalnega obrata ter v obrate za uporabo stranskih proizvodov, ostankov in neživilskih surovin. Naložbe v trženje kmetijskih proizvodov pa lahko vključujejo tudi uredit prodajnih ali degustacijskih prostorov, mobilnih prodajaln, opreme, namenskih aparatov ter opreme za dostavo. Višina javne podpore je lahko do 30 odstotkov vrednosti naložbe oziroma do 5 odstotkov za naložbe v predelavo in trženje ekološko pridelanih kmetijskih proizvodov ter do 5 odstotkov za naložbe v večjo okoljsko učinkovitost.

 

Javna razpisa sta v celoti objavljena na naslednji povezavi: www.program-podezelja.si/sl/javni-razpisi

Prebrano 1925 krat Nazadnje urejano na torek, 23 februar 2016 14:02

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave