Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

mar  2020 29

Koronavirus - ukrepi in aktualne informacije v občini Jesenice - 29. marec 2020

Na Občini Jesenice redno spremljamo stanje v zvezi s koronavirusom in hkrati uvajamo in sprejemamo vse potrebne aktivnosti, ki sledijo ukrepom in navodilom pristojnih državnih organov, Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter Uprave za zaščito in reševanje Republike Slovenije. Vsi ukrepi, tako lokalni kot državni, so namenjeni preprečevanju koronavirusa, s tem pa zaščiti zdravja občanov oziroma državljanov.

V nadaljevanju navajamo trenutno veljavne in znane informacije, ki jih, glede na potek dogodkov, sproti posodabljamo.


Nedelja, 29. marec 2020

Na Občini Jesenice se zavedamo, da je v teh dneh, ko naša življenja in običajne opravke prilagajamo epidemiji koronavirusa, ključnega pomena, da so občani Jesenic čim bolj informirani, pomembni pa sta tudi solidarnost in medsebojna pomoč. Medtem ko je država kot ukrep za zajezitev koronavirusa z odlokom prepovedala poslovanje gostinskih lokalov, še vedno dovoljuje dostavo hrane na dom. Ker želimo občanom Jesenic čim bolj olajšati iskanje infomacij, smo na enem mestu zbrali informacije o jeseniških gostinskih lokalih, ki trenutno ponujajo hrano na dom. Seznam je dostopen TUKAJ.

V nadaljevanju bomo na Občini Jesenice pripravili in objavili tudi seznam zainteresiranih ponudnikov prehrambenih izdelkov, s katerimi se bo možno za izdelke dogovoriti ali preko osebnega prevzema pri ponudnikih ali preko dostave izdelkov na dom.


Obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb

Danes je v veljavo stopil Odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb, ki ga je Vlada RS kot enega od ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije koronavirusa sprejela na včerajšnji seji. Odlok določa obvezno razkuževanje opreme v skupnih prostorih v ali ob večstanovanjski stavbi najmanj dvakrat dnevno. Pogostost razkuževanja je odvisna od števila posameznikov, ki živijo v večstanovanjski stavbi.

Še zlasti se mora najmanj dvakrat dnevno razkuževati:

  • kljuke na vhodu v večstanovanjsko stavbo,
  • ograje v večstanovanjski stavbi,
  • stikala za upravljanje in kabine dvigala,
  • stikala v skupnih prostorih večstanovanjske stavbe,
  • oprijemala in druga oprema, kjer je mogoče ob redni uporabi pričakovati več stikov rok s površinami.

Poleg tega se mora na vidnem mestu pred vstopom v dvigalo namestiti opozorilo: »Uporaba dvigala predstavlja tveganje za prenos okužbe COVID-19, zato kabino dvigala uporabljajte posamično. Po uporabi stikal za upravljanje dvigala se ne dotikajte oči, nosu ali ust ter si umijte roke.«

Upravniki večstanovanjskih stavb morajo poskrbeti, da se najmanj dvakrat dnevno organizira razkuževanje opreme. Razkuževanje izvede upravnik ali tretja oseba po izboru upravnika ali etažni lastniki, če upravnik nima dovolj zaposlenih, ali lastniki v večstanovanjski stavbi, v kateri nimajo upravnika.

Urad za kemikalije svetuje: Površine očistite z navadnim detergentom in jih razkužite s proizvodi za dezinfekcijo, ki imajo (na etiketi ali v navodilih) navedeno protivirusno delovanje. Pri njihovi uporabi dosledno upoštevajte navodila za uporabo, saj v nasprotnem primeru dezinfekcija ne bo učinkovita. Kot priročno sredstvo za dezinfekcijo lahko uporabljate tudi 0.05%-0,1% raztopino natrijevega hipoklorita (varekina). Poleg razkuževanja poskrbite tudi za zračenje prostorov (vir: Vlada RS).


Opravljanje nakupov za ranljive skupine

Vlada Republike Slovenije je izdala Odlok o spremembi Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji.

Odlok narekuje, da nakupe v času od 8.00 do 10.00 ure lahko opravijo izključno ranljive skupine (npr. invalidi, upokojenci, nosečnice). Upokojenci lahko opravijo nakup samo v tem času.

Z omejitvijo časa posebej za ranljive skupine od 8.00 do 10.00 ure se želi to ranljivo skupino dodatno zaščiti tako, da se jo loči od ostale skupine potrošnikov.

Odlok začne veljati jutri, 30. marca 2020.


Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje se je včeraj do 24.00 število potrjenih primerov koronavirusa na Jesenicah povečalo za dva primera, torej je na Jesenicah trenutno 6 potrjenih primerov koronavirusa. VEČ


Občane in občanke ponovno pozivamo, naj dosledno upoštevajo navodila Ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje pri izvajanju samozaščitnih ukrepov, s čimer bodo na najboljši možni način prispevali k upočasnitvi širjenja virusa.


Informacije o koronavirusu in aktualnih državnih ukrepih

Za več informacij o koronavirusu in aktualnih državnih ukrepih za zajezitev le-tega obiščite spletni strani:

Prebrano 1006 krat Nazadnje urejano na petek, 03 april 2020 19:10

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave